lauantai 1. kesäkuuta 2019

Cagliostron linna - Animaatiohistorian merkkiteos



Cagliostron linna on toinen animoitu Lupin III -elokuva, ja sen tuotanto alkoi pian Mysteerinen Mamo -elokuvan valmistumisen jälkeen. Elokuvan ohjaajaksi kaavailtiin aluksi Yasuo Ōtsukaa, mutta hän puolestaan ehdotti elokuvan ohjaajaksi Hayao Miyazakia. Miyazakin tapa ohjata animaatiota, johon kuului yksityiskohtaisien storyboardien laatiminen itse, oli säväyttänyt Ōtsukaa, kun he molemmat olivat työstäneet Future Boy Conan -sarjaa vuotta aiemmin.

Miyazakin laatimaan yksinkertaiseen, mutta mukaansatempaavaan elokuvajuoneen otettiin enemmän vaikutteita Maurice Leblancin kirjoista kuin Monkey Punchin sarjakuvista. Kirjoista lainattiin mm. Cagliostro, Clarisse ja viittaukset alkuperäiseen Arsène Lupiniin. Lisäksi Lupinin keskeiset hahmot muuttuivat Miyazakin käsittelyssä sympaattisemmiksi. Animaatio-ohjauksesta vastasi Yasuo Ōtsuka, jonka valvonnassa japanilaisen animaation laatu oli kokenut huiman nousukauden 1970-luvulla.


Cagliostron linnan suurimpiin ylistäjiin lukeutuu Pixarin entinen taiteellinen johtaja John Lasseter, joka pitääsitä eräänlaisena ylistysteoksena animaatiotaiteelle. Lisäksi huhutaan, että elokuvaohjaaja Steven Spielberg nimesi 1980-luvulla Cagliostron linnan yhdeksi maailman parhaaksi seikkailuelokuvaksi.


Mielestäni vähintään jokaisen animaatiofanin tulisi katsoa Cagliostron linna kerran elämässään. Se on animaatioelokuva, jonka sisältämä jännitys, huumori ja hahmot vetoavat takuuvarmasti kaikenikäisiin katsojiin. Vaikka se ei Lupin III -elokuva puhtaimmillaan, se todennäköisesti varastaa sinunkin sydämesi.

LOPPUARVIO: * * * * *

Lue lisää Cagliostron linnasta tästä.

Lue lisää Cagliostrosta, Lupinista ja fanidubbaamisesta fanisivustoltani, jonka linkki löytyy blogini sivupalkista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti