lauantai 20. marraskuuta 2010

Muumit 1969 ja 1972 - Suloisia satuhahmoja vaiko ronskeja rellestäjiä

Muumi (1969) sarjan ensimmäisissä jaksoissa Muumit ovat ihan virtahepojen näköisiä.

Moomin (ムーミン Mūmin) oli japanilainen TV-animesarja, jota esitti Fuji Television vuosina 1969-1970. Sarja perustui etäisesti suomalaisen Tove Janssonin Muumihahmoihin ja heidän seikkailuihinsa. Sarja sai myös jatko-sarjan nimeltä Shin Moomin (Uusi Muumi).

Sarja tunnetaan nykyisin hyvin siitä, että Tove Jansson ei pitänyt sarjasta, koska se ei edustanut sitä, mitä hän halusi Muumihahmojensan olevan: " Iloisia, kilttejä ja hyvin käyttäytyviä otuksia, joilla ei ole rahaa, autoja tai mitään moderneja kodinkoneita ja laitteita. 

Sarjaa ei koskaan käännetty suomeksi tai englanniksi ja sen esittäminen kiellettiin muissa maissa kuin Japanissa.


Sain nähdä suurimman osan kummankin sarjan jaksoista tämän vuoden alussa You Tubesta. Samalla huomasin monta seikkaa, jotka puhuvat tavallaan Tove Janssonia vastaan. Olen varma, että japanilaiset ovat  ottaneet paljon mallia näihin kahteen TV-sarjaan Tove Janssonin piirtämistä Muumisarjakuvista, joita hän piirsi englantilaista Evening News-sanomalehteä varten vuosina 1954-1959. Sarjakuvissa Muumihahmojen ulkonäkö on samallainen kuin ensimmäisissä animeissakin. Tämä näkyy esim. Nuuskamuikkusen ja Mymmelin ulkonäössä:Mitä sarjojen tekijöihin tulee, niin monta tuttua nimeäkin sieltä löytyy. Muumi (1969-1970)-sarjan jaksot 1-26 tuotti Mushi Productions. Sarjan loput jaksot (27-65) sekä Shin Muumi-sarjan tuotti Tokyo Movie Shinsa.

 • Ohjaajat: Masaaki Osumi (Muumi 1969, jaksot 1-26), Rintaro (27-65 sekä kaikki Shim Muumin-sarjan jaksot eli 1-52) 
 • Animaatio-Ohjaaja: Yasuo Otsuka ( Tokyo Movie Shinsan tuottamat jaksot)
 • Avain Animaatio: Hayao Miyazaki

Tove Janssonin Mymmeli


 

Mymmeli (Moomin 1969)

Suomalaiset animen ystävät ovat saaneet viimeiset viisi vuotta nauttia mestariohjaaja Hayao Miyazakin elokuvien saapumisista Suomeen. Harva kuitenkaan tietää, että herra Miyazaki on aikoinaan animoinut suomalaisten ylistyksen alla olevia Muumihahmoja. Hän toimi ensimmäisten japanilaisten Muumi-animaatiosarjojen pääanimaattorina. Muumi oli hanen yksi ensimmäisistä animaatioprojekteista.

Miyazakin pitkäaikainen ystävä ja kolleega Yasuo Otsuka vuorostaan toimi Muumisarjassa sekä animaatio-ohjaajana että hahmosuunnitteli-jana. Otsuka tunnetaan säpsäkkään sulavasta animaatiostaan ja sen uskomattomasta vaivattomuudesta. Hänen animaatio-ohjauksiinsa kuuluvat mm. Miyazakin ohjaamat Cagliostron linna (1979) ja Tulevaisuuden poika Conan (1978). Otsuka vastasi Rintaron ohjaamien jaksojen animaation laadukkuudesta ja hahmojen ulkonäöstä vuodesta 1970 vuoteen 1972 saakka.

Nuuskamuikkusen ulkonäkö: mm. nenän malli, piippu, ja kalju on otettu suoraan Toven sarjakuvista.

Studio Ghiblin rinnakkaisohjaaja Isao Takahata on kommentoinut Muumeja näin: "Muumit opettivat meille tärkeän asian. Jokaisella Muumihahmolla on on hyvin erilainen persoonallisuus. Kun joka viikko sattui jotain odottamatonta, kukin hahmo suhtautui siihen aivan omalla tavallaan. Minusta se oli hienostunutta"

Katsoessani näitä kahta vanhaa Muumisarjaa huomasin, etteivät ohjaajat ja animaattorit osanneet päättää minkälaisilta he halusivat hahmojen näyttävän. Ensimmäisissä Osumin ohjaamissa jaksoissa (1-13) Muumit on piirretty hyvin pulleiksi ja isokuonoisiksi otuksiksi, joilla on pyöreät silmät ja paksut korvat.
Eläinvertauskuvaksi sopisi täydellisesti virtahepo. Vuorostaa jaksoissa 14-26 Muumien kuonoja on pienennetty ja vartaloa laihdutettu. Tämän jälkeen Tove oletettavasti vaati sarjan lakkauttamista, jota ei tapahtunut. Sen sijaan sarjan tuotantoa jatkoi Mushi Productionin sijasta Tokyo Movie Shinsa.
Tuotantoyhtiön vaihtuessa myös suurin osa tekijöistä vaihtui (mm. uudeksi ohjaajaksi Ríntaro ja Otsuka animaation että hahmosuunnittelun johtoon).

Rintaron ohjaamien jaksojen aikana (27-65) Muumit olivat ensiksi hyvin lähellä Toven piirtämiä esikuvia mutta lopulta hahmojen ulkonäkö muutettiin tyypillistä 1960-1970 luvun animetyyliä heijastaviksi.
  
                                                       
Rintaron ohjaamissa jaksoissa Muumipeikko on pienempi mutta sopusuhtaisempi.

Wikipedia väittää, että Muumipappa olisi useaan otteeseen röpötellyt sarjassa. Tämä ei kuitenkaan pidä täysin paikkaansa, sillä sarjassa on tasan yksi jakso, Osumin ohjaama jakso 4. "ふしぎの泉はどこにある?"( Missä on ihana kevät?), jossa suurin osa hahmoista juopottelee jossain Yksinäisillä vuorilla sijaitsevassa kapakassa. Sarjan muissa jaksoissa saatetaan juhlatilaisuuksissa korkata pullo kuohuvaa mutta sitä ei juoda krapulaan asti toisin kuin Toven sarjakuvissa, joissa Pappa saattoi juhlissa vetää huiviin välillä vähän liikaa. Hyvä esimerkki tästä on Toven sarjakuva nimeltä Muumit Rivieeralla. Ei voi sanoa, että japanilaiset olisivat keksineet kaikki nämä ns. epäsoveliaat Muumien käytöstavat omasta päästään.

Kuten Wikipediakin väittää, "Muumi 1969-sarja pohjaa lievästi Tove Janssonin Muumikirjoihin". Tämä ei siis pois sulje sitä, ettei Toven kirjoittamista kirjoista olisi otettu osaan jaksoista tarinallisiakin vaikutteita. Tässä tulee muutama esimerkki:
 • Jakso 1. " シルクハットのひみつ" ( Silkkihatun salaisuus) pohjaa Toven kirjoittamaan Taikurin Hattu-kirjaan lievästi.
 • Jakso 3. "雨だ!あらしだ!!洪水だ!!!" ( Sade! myrsky!! tulva!!") pohjaa Toven kirjoittamaan Vaarallinen juhannus-kirjaan lievästi.
 • Jakso 27. "顔をなくしたニンニ" ( Ninni, joka kadotti kasvonsa) pohjaa Toven kirjoittamaan Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia-kirjaan lievästi.

Niisku sarjassa Shin Moomin (1972)

Suurin osa sarjan sivuhahmojen ulkonäöstä pohjaa Toven sarjakuviin ja kirjoihin. Niiskuneidin veljelle Niiskulle on piirretty näissä kahdessa sarjassa tuomarien käyttämä kihara peruukki. Tämä pohjaa Toven piirtämään kuvaan Niiskusta kirjassa Taikurin Hattu. Toven kirjoissa esiintyneet Tiuhti ja Viuhti sekä alakuloinen Surku-koira näyttävät ihan itseltään ja esiintyvätkin useammissa jaksoissa näissä kahdessa vanhassa Muumisarjassa toisin kuin Muumilaakson Tarinoissa (1990). Mörkö ei ole näissä vanhoissa Muumisarjoissa pelottavan jäätävä kummajainen kuten Muumilaakson Tarinoissa vaan Muumien ystävä. Vanhoissa Muumeissa ei lasten tarvitse pelätä Mörköä.Vanhoissa Muumisarjoissa sivuhahmoina vilahtavat myös Haisuli, Fredrikson, Tuutikki, Hattivatit, Taikuri ja Piisamirotta.


Muumihahmot ovat yhtä suloisia vanhoissa sarjoissa kuin nykyäänkin.

Wikipedian väitteellä "Sarja oli suunnattu ennemminkin aikuisille"on puolensa. Osa jaksoista (etenkin Osumin ohjaamat) ovat tarinaltaan villimpiä kuin Rintaron. Osumin ohjaamissa jaksoissa näkyy väistämättä Toven sarjakuvien kohderyhmä eli aikuiset. Kuitenkaan vuoden 1969 Muumeissa ei ole läsnä pelkästään väkivalta, aseet tai autot vaan myös leppoisa ja turvallinen elämä. Sarjan pääkohderyhmä on väistämättä lapset mutta ei ehkä kuitenkaan niin pienet lapset kuin Tove olisi halunnut. Rintaron ohjaamat jaksot ovat jo lähellä sitä fantasiamaan tyylistä Muumilaaksoa missä kaikenlaista kummaa voi tapahtua.

Muumiehahmojen ulkomuotoa muutettiin muutaman jakson ajaksi lähemmäksi Janssonin alkuperäisiä kuvituksia. Tämä johtui studion vaihdoksesta ja Janssonin puolelta saadusta kritiikistä 26 jakson jälkeen. Vuoden 1969 Muumisarjan loppupuolella hahmojen ulkomuotoa muutettiin söpömmiksi (sirompi kuono, laihempi kroppa ja silmiin anime-tyyliset valoheijastukset). 


 Olen vakavasti sitä mieltä, että ensimmäisen Muumisarjan jaksot 27-65 sekä Shin Moomin-sarjan jaksot 1-52 olisi voitu näyttää Suomen televisiossa. Lapset tottuisivat varmasti Muumien vähän poikkeavaan mutta somaan ulkonäköön katsellessaan vanhempia muumisarjoja, sillä ovathan hahmot ihan tunnistettavissa. Ne kuitenkin edustavat omasta mielestäni sitä mitä Tove halusi Muumihahmojensa olevan Muumilaakson Tarinoita-sarjassa, jota me kaikki olemme katselleet lapsuutemme iloiset vuodet. Ei olle ollenkaan ihme, että japanilaiset tuntevat Muumihahmot todella hyvin, sillä ovathan Muumit pyörineet Japanin  televisiossa jo viimeiset 40 vuotta.


Tämä hahmomalli jäi Muumien lopulliseksi ulkomuodoksi aina jatkosarjan, Shin Moomin, loppuun saakka.

Katso Moomin (1969) ja Shin Moomin (1972)-sarjaa täältä vielä kun voit: http://www.youtube.com/user/snusmumur1ku#p/u/136/nBue6jd8rvU

9 kommenttia:

 1. Muumit sitten ovat vähän muuttuneet...

  VastaaPoista
 2. Totta puhut!

  Omasta mielestäni Rintaron ohjaamissa jaksoissa ei ollut mitään niin hirveää, ettei niitä olisi voitu näyttää Suomessa.

  VastaaPoista
 3. tai voisitko linkittää/kertoa missä jaksoissa on mörkö? tai jotain väitettyä ''väkivaltaa''

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreäkielinen vuoden 1969 mörkö: http://www.dailymotion.com/video/xu5jt1_%E3%83%A0%E3%83%BC%E3%83%9F%E3%83%B3-%E7%AC%AC%EF%BC%91%E6%9C%9F-%E7%AC%AC%EF%BC%94%E8%A9%B1-%E3%81%B5%E3%81%97%E3%81%8E%E3%81%AE%E6%B3%89%E3%81%AF%E3%81%A9%E3%81%93%E3%81%AB%E3%81%82%E3%82%8B-%E3%82%B9%E3%83%8A%E3%83%95%E3%82%AD%E3%83%B3%E3%81%A8%E3%81%AE%E6%9C%80%E5%88%9D%E3%81%AE%E5%87%BA%E4%BC%9A%E3%81%84-1969%E5%B9%B4_shortfilms
   Vuoden 1972 mörkö: https://m.youtube.com/watch?v=muGbcVkijtA

   Poista
 4. Joskus YouTubea selaillessani törmäsin tuohon Snusmumur1kun kanavaan ja painoin sen mieleeni, mutta jossain välissä pääsi lähes kokonaan unohtumaan. Löydettyäni tämän blogin ja luettuani tämän kirjoituksen muistin kanavan ja innostuin tuossa lopputalvesta vihdoin katselemaan wanhoja japanimuumeja. Ekoissa jaksoissa on tosiaan aika karu meno, loppupää taasen on puhdasta perusanimea, joissakin oli todella kiehtovia ideoita. Pidän siitä miten jotkut Muumilaakson tarinoissa paljon sivummalle jääneet hahmot ovat noissa sarjoissa enemmän esillä; Tuutikki, Piisamirotta ja Tiuhti ja Viuhti. Surku-koira on melkein Muumipeikon sidekick ja Niisku on totisesti snobbaileva ja suorastaan k*sipäinen wannabe-akateemikko. :D Vasta loppupäässä huomasin, ettei noissa sarjoissa ollut käytetty laisinkaan Vilijonkan hahmoa.

  Uteliaisuudesta nuo oli mukava katsoa ja tavallaan koen näiden vanhojen muumisarjojen "täydentävän" 1990-luvun muumeja, tuntuu jotenkin siltä että niillä on ollut jotain, ehkä paljonkin vaikutusta siihen millainen sarja meidän kaikkien tuntemasta Muumilaakson tarinoista myöhemmin aikanaan tehtiin.

  Kiitän tässä samalla mielenkiintoisesta blogista, on mukavaa että on toinenkin animaatioblogi NoJopasin ylläpitämän Eläköön kuvien lisäksi. :)

  VastaaPoista
 5. Noita -70 luvun animaatioitahan ei kielletty - niille ei vaan annettu levityslupaa Japanin ulkopuolelle:)

  ---
  Moomin Webmaster

  VastaaPoista
 6. Mitenkäs tätä on sitten YLE FST5:llä näytetty (katso mymmelin kuva)

  VastaaPoista
 7. Se kuva juopuneesta Mymmelistä on Muumidokumentista, joka näytettiin muutama vuosi sitten jouluaattona TV:ssä. Varmasti yksi harvoista tai ainoista kerroista, kun Suomen tv:ssä on näytetty edes pieni vilaus vuoden 1969 Muumisarjasta.

  VastaaPoista