perjantai 6. maaliskuuta 2020

Analogisten nauhojen digitointiOlen pitkästä aikaa digitoinut muutamia VHS-kasetteja, joten ajattelin antaa muutamia vinkkejä muillekin analogisten nauhojen siirtoon ja jälkikäsittelyyn. Lisäksi annan artikkelissani vinkin C-kasettien digitointiin


VHS-KASETIN DIGITOINTI


Toistaiseksi videokasettien digitointi on kohdallani kaikkein helpoiten onnistunut LG:n RC185 DVD/VHS -soittimella, joka tallentaa halutessasi syöttämäsi VHS-kasetin digitaaliseen muotoon DVD:lle. Itse käytän taltiointiin yleensä uudelleenkirjoitettavia Maxellin +RW -levyjä. Ennen digitointia VHS-soittimessa kannattaa toistaa puhdistuskasetti, joka siistii soittimen magneettipään ja muut osat, joiden kautta videonauha kulkee. Puhdistuksen jälkeen kuvan ja äänen katkeilua ei esiinny, mikäli digitoitavan kasetin nauha on säilynyt hyvässä kunnossa. Tämän jälkeen siirrän DVD:n videotiedoston tietokoneelle ulkoisen levyaseman kautta käyttäen MakeMKV -ohjelmaa, joka tallentaa digitoidun VHS-videon kovalevylle.


On huomioitava, että kaikkia kaupallisia VHS-kasetteja LG:n VHS/DVD -soitin ei kykene tallentamaan, kuten Disneyn Macrovision -suojalla varustettuja kasettijulkaisuja. Tällaisissa tapauksissa käytän EasyCap USB:tä. Se siirtää analogiset video- ja äänisignaalit tietokoneelle, kun siihen liitetään Haman RCA-kaapeli, joka on kytketty joko televisioon tai VHS-soittimeen. Itselläni on tästä kaapelista kaksi versiota, joista yksi sisältää toiseen päähän asennetun Scart-liittimen ja toinen molemmilta puolilta ulostulevat video- ja ääniliittimet. Tietokoneella videokasettien ääntä ja kuvaa voi nauhoittaa halutessaan esim. VLC media playerin kautta valitsemalla EasyCapin kaappauslaitteeksi.

EasyCap ei ole paras ratkaisu videokasettien kuvan ja äänen siirtämiseen, koska se ei saa taltioitua ainakaan kuvasignaalia yhtä laadukkaasti kuin LG:n VHS/DVD -soitin. Lisäksi taltioinnista syntyneessä videotiedostossa kuva- ja ääniraita menevät keskenään epäsynkroniaan, mikä aiheuttaa päänvaivaa digitoijalle. Lisäksi huomasin, että stereoääntä taltioitaessa pitää oikea ja vasen kanava nauhoittaa erikseen kahden eri digitointisession aikana, koska muutoin EasyCap miksaa tietokoneelle tulevat äänisignaalit monoksi.


Itse olin kiinnostunut kuitenkin vain saamaan talteen muutamien elokuvien dubbauksia, joita ei ole toistaiseksi digitaalisina versioina. Niiden sijaan lähes kaikkien Disney -elokuvien kuvaraidat ovat saaneet digitaalisen restaurointikäsittelyn 2000-luvulla, joten tapaan ainoastaan synkronoida digitoimani dubbausraidat restauroitujen kuvaraitojen kanssa, mikäli omistan ne. Synkronointi vaatii suomalaisten julkaisujen tapauksessa PAL-NTSC -muunnoksen eli suomalaista dubbausta on hidastettava, jotta se tahdistuisi uusien Blu-ray -kuvaraitojen kanssa.

VHS-kasettien digitoijalla kannattaa olla käytössä sekä video- että äänenkäsittelyohjelma, joilla voi tehdä pieniä parannuksia analogisiin video- ja äänikaappauksiin. Itse käytän VideoPad Video Editoria esimerkiksi kuvan ja äänen jälkisynkronointiin ja VHS-kasettien oheismateriaalina olevien mainosten leikkaamiseen. Tapaan käyttää Audacitya analogisen äänen paranteluun kuten kohinan suodattamiseen ja Disney -kasettien kohdalla oikean ja vasemman monokanavan stereomiksaukseen uudelleen digitoinnin päätteeksi.

Tässä pieni näyte digitoimastani Pienestä merenneidosta, jonka ääniraidalle tein Audacitylla kohinasuodatuksen, PAL-NTSC -muunnoksen, äänitasosäädön ja monoraitojen stereomiksauksen. Pienillä jälkitoimenpiteillä analogisen ääniraidan saa melkein uudenveroiseksi.
C-KASETIN DIGITOINTIVHS-kasettien lisäksi minulla on Nedisin USB-kasettisoitin C-kasettien digitoimista varten. Se kytketään USB:lla kiinni tietokoneeseen, jonka kautta se saa tarvittaessa virran AA-paristojen ohella. Kun kasettisoitin alkaa pyörittämään C-kasettia, siitä lähtevä stereoääni ohjataan esimerkiksi Audacityyn, jonka kautta C-kasetin voi äänittää, jälkikäsitellä ja tallentaa kovalevylle digitaaliseksi äänitiedostoksi, kuten häviöttömään FLAC- tai WAV -muotoon. Suosittelen tätä ratkaisua kaikille, jotka haluavat digitoida C-kasetteja.

Onko lukijoilla muita vinkkejä digitointiin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti