maanantai 15. maaliskuuta 2021

Yasuo Ōtsuka (1931-2021)



Studio Ghiblin tuottaja Toshio Suzuki kertoi Tokyo Anime Art Festival -tapahtumassa, että animaattori Yasuo Ōtsuka on menehtynyt tänä aamuna 89 vuoden iässä.

Japanin animaatiohistorian kulisseista löytyy vain muutamia henkilöitä, joiden työpanos ja vaikutus on ollut mittaamatonta koko alan kehityksen kannalta. Yski heistä on Ōtsuka, joka mentoroi uransa aikana muun muassa kahta animen historian tärkeintä ohjaajaa, Hayao Miyazakia (1941) ja Isao Takahataa (1935-2018). 

Sulavasta liikeanimaatiosta tunnettu Ōtsuka aloitti uransa Toei Animation -studiolla vuonna 1956 ja oli mukana animoimassa useita pitkiä piirroselokuvia, joihin lukeutuvat Japanin ensimmäinen värillinen animaatioelokuva Panda ja taikakäärme (1958) sekä Takahatan ja Miyazakin ensimmäiset elokuvaohjaukset Horus - Auringon prinssi (1968) ja Cagliostron linna (1979). Hän oli myös mukana lukuisissa animaatiosarjoissa kuten Muumi (1969), Lupin III (1971) ja Tulevaisuuden poika Conan (1978). Hän työskenteli myös animaation opettajana muun muassa Telecom Animation Film -studiolla. Japanin elokuva-akatemia myönsi Ōtsukalle, ja myös Takahatalle postuumisti, elämäntyöpalkinnon vuonna 2019.



Mestari Ōtsukan uraan pureudutaan perusteellisesti mahtavassa JapanPop -lehdessä vuonna 2010 julkaistussa artikkelissa, joka perustuu dokumenttielokuvaan Yasuo Ōtsuka's Joy of Motion (2004). Voit lukea artikkelin Lupin III -fanisivustoltani, johon pääset klikkaamalla tästä tai blogini sivupalkista löytyvää Lupin III -kuvaketta. Suosittelen myös kaikkien piirtäjien tutustumaan viime vuonna julkaistuun taidekirjaan nimeltä Yasuo Ohtsuka - Mechanical Artworks, joka sisältää Ōtsukan erittäin yksityiskohtaisia piirroksia autoista, junista ja muista mekaanisista koneista vuosikymmenten varrelta. Itse ostin kirjan joululahjaksi.


 Kiitos elämäntyöstäsi Yasuo Ōtsuka!  

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti