perjantai 3. huhtikuuta 2020

Tex Avery - Lyhärineron teokset teräväpiirtonaOma kiinnostukseni animaatioihin ja niiden tekijöihin alkoi 2000-luvun taitteessa, kun näin ensimmäistä kertaa 19301960 -luvuilla tuotettuja Warner Brosin Looney Tunes ja Merrie Melodies -lyhytelokuvia. Warnerin piirrosstudio, jossa aluksi toimi tuottajana Leon Schlesinger, varasti 1940-luvulla elokuvayleisön suosion Walt Disneyltä anarkististen piirroshahmojen avulla, joihin lukeutuivat muun muassa Väiski Vemmelsääri, Repe Sorsa ja Putte Possu. Warnerin piirretyille ominaisen aikuisiin vetoavan huumorin loi pitkälti mies nimeltä Tex Avery (19081980), jota pidetään Warnerin sekopäisen huumorin luojana. Hän vaikutti merkittävästi urallaan edellämainittujen Looney Tunes -hahmojen kehitykseen vuosina 19351941. Hän ohjasi muun muassa ensimmäisen Repe Sorsa -lyhärin nimeltä Porky's Duck Hunt (1937) ja ensimmäisen virallisen Väiski Vemmelsääri -lyhärin The Wild Hare (1940).


Vuonna 1941 Avery jätti Warnerin taakseen ja suuntasi Fred Quimbyn luotsaamalle Metro-Goldwyn-Mayerin animaatiostudiolle ohjaamaan entistäkin villimpiä piirrettyjä. Nyt hänen parhaimpia töitään MGM:n ajoilta on entisöity uutta Warner Archieven Blu-ray -julkaisua varten nimeltä Tex Avery Screwball Classics. Kokoelman ensimmäinen osa julkaistiin Pohjois-Amerikassa helmikuussa ja se sisältää 19 Averyn hauskinta klassikkoa HD-resoluutiolla. Julkaisun sisältämiä lyhäreitä ei ole aiemmin ollut saatavilla yhtä laadukkaina kopioina.


Ensimmäinen Screwball Classics -levy sisältää useita Averyn tunnetuimpia lyhytfilmejä. Klassikossa nimeltä Red Hot Riding Hood (1943) Avery kovistelee Haysin ohjeistoa tekemällä tunnetusta Punahilkka -tarinasta eroottisen. Averyn vakiohahmoista Lurppa ja Kahjo Kurre tähdittävät kumpikin neljää hullua tarinaa, joista tunnetuimpia ovat heidän ensiesiintymisensä lyhäreissä Dumb-Hounded (1943) ja Srewball Squirrel (1944). Myös parivaljakko George ja Juniori, joka on Averyn parodia John Steinbeckin pienoisromaanista Hiiriä ja ihmisiä, pääsee parrasvaloihin kahdessa piirretyssä. Muita maininnanarvosia klassikkoja levyllä ovat Who Killed Who? (1943), What's Buzzin' Buzzard? (1943) ja Bad Luck Blackie (1949). Tarkempi esittely levyn sisällöstä löytyy täältä.


Averyn ohjaukset olivat aikoinaan niin vallankumouksellisia, että monet muut animaatioalan huiput, kuten Bob Clampett ja Chuck Jones alkoivat imeä hänen innovatiivisen räväkästä tyylistään vaikutteita. Esimerkiksi MGM:n sisällä averymäinen komedia siirtyi hiljalleen William Hannan ja Joseph Barberan lukuisilla Oscareilla palkittuihin Tom ja Jerry -piirrettyihin. Yläpuolelta löytyvä kattava dokumentti käsittelee Tex Averyn uraa ja vaikutusta animaatioiden tekijöihin.


Jos amerikkalaisen animaation kulta-ajan teokset vähääkään kiinnostavat, Tex Avery Screwball Classics: Volume 1 on ehdoton hankinta. Blu-ray -julkaisu on aluevapaa, ja sitä myy Suomessa Filmihullu-leffakauppa. Näiden historiallisten piirrettyjen hulluudelle nauraa takuuvarmasti paatunein tosikkokin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti