Coco (2017)

Coco (2017)
Pixarin Golden Globella palkittu Coco saa Suomen ensi-iltansa 16.2.2018.

lauantai 11. syyskuuta 2010

Lupin III- Taikuri Paikal ja Goemon XIII DVD-arvostelu


Mestarivaras pinkaisee nyt Suomen markkinoille.
Parisen viikkoa sitten SF-Film julkaisi Suomessa kaksi Lupin III-animesarjan DVD:tä. Tämä ensimmäinen Lupinista kertova TV-sarja tehtiin jo vuonna 1971. Monkey Punhin mangasarjaan peustuva TV-sarja sisältää 23 jaksoa ja sen ovat ohjanneet Masaaki Osumi ( Muumi-animesarja 1969, jaksot 1-26), Isao Takahata ( Tulikärpästen Hauta, Pom Poko) ja Hayao Miyazaki ( Prinsessa Mononoke, Henkien Kätkemä).


* Seikkailu 1. sisältää jaksot: Palaako Lupin?, Taikuri Paikal ja Hyvästi, kaunis noitani
* Seikkailu 2. sisältää jaksot: Yksi pakomahdollisuus, Goemon XIII ja Synkkä ja sateinen iltapäivä

Joku, joka on katsellut ensin vuoden 1978 Lupin III TV-sarjaa ja kerennyt tottua siihen, huomaa tässä vanhemmassa sarjassa pieniä puutteita. Tästä vanhemmasta sarjasta puuttuu mm. Jigeni, Goemonin, Fujikon ja Zenigatan vakiintuneet ääninäyttelijät, Yuji Ohnon vauhdikas Jazz-musiikki ja tietysti sulava animaatio. Monella tavalla tämä sarjan on sanottu olleen tekijöille harjoitus, jolla he yrittivät löytää oikeanlaisen toteuttamistyylin tulevia Lupin-aiheisia animesarjoja ja elokuvia varten. Sarjakuvan eli mangan sovittaminen TV-sarjaksi ei ollut helppoa, koska animen budjetti oli tiukka. Sarjan lyhyeksi jäämisen syynä nimenomaan oli sen huonot arvosanat kriitikoilta 1970-luvun alussa.En kuitenkaan halua täysin mustamaalata tätä sarjaa, sillä tarinat ovat yhtä jännittäviä ja huumoristisia kuten aina. Jos on yhtään kiinnostut animeista ja siitä miten ne ovat muuttuneet ja kehittyneet vuosien varrella, tämä sarja kannattaa vilkaista läpi. Ei uskoisi, että Masaaki Osumi, jonka ohjaamia ovat kaikki jaksot näillä kahdella DVD:llä on ohjannut tämän teini-ikäisille suunnatun animen lisäksi myös Tove Janssonin Muumeista kertovaa animesarjaa.


Hayao Miyazaki ja Isao Takahata ohjasivat sarjan loppuosan jaksot pääosin kimpassa. Hayao Miyazaki palasi Lupin TV-sarjojen pariin vielä 1980- luvun alussa, kun hän ohjasi kaksi jaksoa vuonna 1978 alkaneeseen Lupin TV-sarjaan. Hänet myös valittiin ohjaamaan toinen Lupinista kertova kokoillan elokuva vuonna 1979 nimeltä Cagliostron Linna. Se oli Miyazakin ensimmäinen elokuvaohjaustyö. Kerron Cagliostron Linnasta enemmän myöhemmissä elokuva-arvosteluissani.

Lyhyesti sanottuna Lupin III on aina Lupin III ja tämä ensimmäinen sarja on eittämättä klassikko!

                                           
                                               LOPPUARVIO: * * * `´

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti