maanantai 13. syyskuuta 2010

Nick Park - Vaha-animaatioiden mestari



Nicholas Wulstan "Nick" Park, ( 6.12.1958 Preston, Lancashire, Englanti) on brittiläinen vaha-animaattori ja elokuvantekijä. Hänet tunnetaan mm. Wallace ja Gromit -animaatioista.

Park oli lahjakas piirtäjä jo lapsena ja kouluaikoina hänellä oli tapana piirrellä vihkoihinsa sarjakuvia. Hänen opettajansa eivät pitäneet siitä ja he sanoivat hänelle monesti, ettei hän voi ansaita leipäänsä vain sarjakuvia piirtämällä. Toisin kuitenkin kävi. Park opiskeli Sheffieldin yliopistossa ja Britannian National Film and Television Schoolissa, jossa hän teki päättäjäistyönään ensimmäisen Wallace ja Gromit -animaationsa.

Wallace ja Gromit

Vuonna 1985 Park pääsi animaattoriksi Bristolissa sijaitsevaan animaatiostudioon nimeltä Aardman Animations. Studion perustivat Peter Lord ja David Sproxton vuonna 1972 ja se kuuluu Britannian ja koko maailman menesteneimpiin vaha-animaatiostudioihin. Park teki kaksi lyhytanimaatiota, jotka nostivat hänet kuuluisuuteen. Ensimmäinen niistä oli Oscar-ehdokkuuden saanut Wallace ja Gromit - Suurenmoinen huviretki (A Grand Day Out, 1989) ja toinen Koti kaikilla mukavuuksilla (Creature Comforts, 1989). Parkin elokuvat ovat tehneet suuria teknisiä harppauksia, joita ei aikaisemmin vaha-animaatioissa ollut nähty. Hän on saanut arvostusta elokuviensa lavastuksesta, äänitehosteista, musiikista ja etenkin käsikirjoituksista. Hänen seuraavat Wallace ja Gromit -lyhytelokuvat nimiltä Väärät housut (The Wrong Trousers, 1993) ja Läheltä piti (A Close Shave, 1995) voittivat kumpikin Oscarin.

Parkin menestyneiden elokuvien ansiosta Aardman Animations nousi nykyiseen kuuluisuuteensa. Aardman Animations teki 1990-luvun lopulla amerikkalaisen DreamWorks -animaatiostudion kanssa sopimuksen kokoillan animaatioelokuvien sarjasta. Ensimmäinen oli Parkin ja Peter Lordin ohjaama Kananlento (Chicken Run, 2000). Seuraava oli Parkin ja Steve Boxin yhteistyössä ohjaama Wallace & Gromit: Kanin kirous (Wallace & Gromit - The Curse of the Were-Rabbit, 2005), joka vei Oscar-gaalassa Parhaan animaatioelokuvan Oscarin. Kanin kirous (2005) oli myös maailman ensimmäinen vaha-animaatioelokuva, joka on voittanut Parhaan animaatioelokuvan Oscarin.


Aardman Animationsin työntekijät ja Nick Park ovat pitäneet lujasti kiinni perinteisistä Stop-motion -animaatiotekniikoista samalla lailla kuin japanilainen Studio Ghibli on pitänyt kiinni perinteisistä piirrosanimaatiotekniikoista.
                                 

Aardman Animationsin tuotantohistoria löytyy täältä.                  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti