sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Nakke Nakuttaja: Hekottavan tikan tarinaViime torstai (25.11.2010) oli merkkipäivä taas yhdelle maailman tunnetuimmalle ja pidetyimmälle animaatiosankarille. Nakke Nakuttaja täytti pyöreät 70 vuotta ja liittyi samalla vuoden muiden 70 vuotta täyttäneiden animaatiohahmojen kaartiin, johon kuuluvat Väiski Vemmelsääri (27.7.1940) ja Tom ja Jerry (10.2.1940). Myös Retulle, Tahvolle, Vilmalle ja Bettylle tämä vuosi oli juhlavuosi, sillä Kiviset ja Soraset-sarja täytti 50 vuotta (30.9.1960).

Tässä artikkelissa kerron Nakke Nakuttaja-hahmon synnystä ja menestyksestä.

ENSIESIINTYMINEN

Nakke Nakuttaja (Woody Woodpecker) oli tunnetun amerikkalaisen Walter Lantz Productions animaatiostudion piirroshahmo ja maskotti, jonka loivat yhdessä Walter Lantz Productions-yhtiön johtaja Walter Lantz sekä entinen Warner Bros animaatiostudion storyboard-veteraani Ben Hardawayn.
Naken ensiesiintyminen tapahtui Anselmi Pandan tähdittämässä piirretyssä nimeltä Knock Knock (25.11.1940). Anselmi Panda oli noina aikoina vielä Walter Lantzin piirrettyjen kirkkain tähti mutta Nakke ajoi hänen ylitseen hullulla naurullaan ja vieläkin hullummalla ulkonäöllään. Walter Lantz-yhtiön piirretyt tunnetaan hyvin niiden omaperäisestä nimestä Walter Lantz Cartune. Huomatkaa, että sana cartoon (suom. piirretty) on kirjoitettu tyyliin cartune. Kuten Disneyn Silly Symphony, Warner Brossin Merrie Melodies ja Looney Tunes sekä Harman ja Ising Studion Happy Harmonies-lyhytfilmisarjat, myös Lantzin piirretyillä oli keksitty sarjanimi, jota mikään toinen animaatiostudio ei käyttänyt.

Valttu Mursun ensiesiintyminen lyhytfilmissä nimeltä The Beach Nut (1944)

VÄSKI + REPE = NAKKE


Harva tietää, että Nakke on kahden Warner Bros-studion piirroshahmon, Väiski Vemmelsäären ja Repe Sorsan, yhdistelmä. Tämä johtuu siitä, että Ben Hardawayn oli ennen Walter Lantzin palvelukseen astumista työskennellyt Looney Tunes-piirrettyjen parissa. Hardawayn työskenteli 30-luvun lopulla paljon Väiski-hahmon parissa. Hardawayn oli myös ohjannut vuosina 1938-1939 kaksi piirrettyä, joissa esiintyi Väiski-prototyyppi. Näissä varhaisissa piirrospätkissä Väiskin luonne oli vielä monella tapaa kehittymässä.

Väiskin ja Repen prototyypit olivat vielä 1930-luvulla hiomattomia ja hyvin kokeellisia, joten heidän persoonallisuuden kehittyessä heiltä hävitettiin kaikki turhat ominaisuudet pois. Kuitenkin Hardawayn mielestä Väiski-prototyypin nauru ja Repe-prototyypin ronski kiusanteko ja hulluus istuivat kuin nakutettu myöhemmin keksitylle Nakelle.

Naken sekä Väiskin ja Repen äänenä toimi yksi maailman tunnetuimmista ja parhaista ääninäyttelijöistä nimeltä Mel Blanc. Blanc keksi jo kouluaikoinaan hullunkurisen hekotusnaurun, josta paljon myöhemmin muodostui Nakke-hahmon tavaramerkki. Blanc toimi Naken äänen neljässä piirretyssä, jonka jälkeen hahmon äänenä ovat toimineet Ben Hardaway, Grace Stafford, Cherry Davis ja Billy West.


Walter Lantz (1989-1994)

LANTZIN STUDION EHDOTON YKKÖNEN

Naken suuri suosio Anselmi Panda-piirretyssä johti tietenkin hänen itse tähdittämään lyhytfilmisarjaan. Ensimmäinen Naken yksin tähdittämä lyhytfilmi oli nimeltään Nakke Nakuttaja (Woody Woodpecker,1941), jossa hahmon nimikin julkistettiin ensimmäistä kertaa. Nakke-piirretyjen pääohjaajat aina vuoteen 1951 saakka olivat Alex Lovy, James Culhane sekä enstinen Disney-veteraani Dick Lundy. Vuodesta 1951 vuoteen 1972 saakka Naken pääohjaajina toimivat Walter Lantz, Sid Marcus, Paul j. Smith sekä Disney-veteraani Jack Hannah. Piirrettyjen julkaisijana toimi Universal International/Pictures koko Nakke-sarjan ajan. Universal omistaa nykyisin Naken ja kumppaneiden oikeudet.

Naken ulkomuoto koki suuren muutoksen Shamus Culhane ohjaamassa lyhytfilmissä nimeltä The Barber of Seville (1944), jossa Nakesta tehtiin pyöreämpi, hampaaton, siistimpi ja virtaviivaisempi. Uuden Naken ulkonäön suunnittelivat Art Heinemann ja Emery Hawkins. Suurista ulkopuolen muutoksista huolimatta sen älyvapaa persoona säilytettiin.

Pian tämän jälkeen Nakke-sarjaan luotiin uusia hahmoja kuten ruotsalaisella murteella puhuva mursu nimeltä Valttu (Wally Warlus) piirrospätkässä The Beach Nut (1944) sekä sikaria polttava korppikotka nimeltä Pusse (Buzz Buzzard) piirrospätkässä Wet Blanket Policy (1948). Wet Blanket Policy oli myös ensimmäinen Nakke-piirretty, jossa soi The Woody Woodpecker Song. Piirretty sai musiikistaan Oscar-ehdokkuuden vuonna 1948. Naken rinnalla seikkailevat myöhemmissä piirretyissä  myös veljenpoika Heka (Knothead), veljentyttö Heta (Splinter) ja Gabby Gator.

Pusse Korppikotkan ensiesiintyminen lyhytfilmissä nimeltä Wet Blanket Policy (1948)


Varhaiset 1940-luvun Nakke-piirretyt olivat sarjan laadukkaimpia taiteellisesta näkökulmasta, koska Lantzin animaatiostudio kärsi myöhemmin finanssiongelmista. Lantz joutui jopa sulkemaan studionsa pariksi vuodeksi mutta sai avattua sen uudelleen 1950-luvun alussa. Naken uudeksi ääninäyttelijäksi vaihtui Walter Lantzin vaimo Grace Stafford, joka toimi Naken äänenä aina Bye, Bye, Blackboard (1972) piirrettyyn saakka. Vuonna 1972 Walter Lantz sulki studionsa lopullisesti. Nakke Nakuttaja-lyhytpiirrettyjä oli yli 30 vuoden aikana kertynyt huimat 195 kappaletta.

Nakesta on tehty myös kaksi TV-sarjaa:

Esikoinen oli The Woody Woodpecker Show, jota näytettiin ABC-kanavalla vuodesta 1957-1958. Puolen tunnin mittaisiin jaksoihin oli koottu parhaimpia Walter Lantz-yhtiön piirrettyjä vuosien saatosta, joissa esiintyivät mm. Nakke, Anselmi ja Ville Viluinen. Sarja näytettiin muutama vuosi sitten myös Suomen MTV3-kanavalla nimellä Nakke Nakuttaja.
Universal Animation Studios tuotti vuosien 1999-2002 aikana täysin uuden Nakke-sarjan nimeltä The New Woody Woodpecker Show. Nakke ja kumppanit seikkailevat sarjassa aivan uusissa jaksoissa. Sarjaa esitettiin amerikkalaisella Fox Kids-kanavalla ja se on nähty myös MTV3-kanavalla 2000-luvun alussa. 53-jaksoinen sarja sai hyvin eriäviä mielipiteitä faneilta ja kuulemma osa sarjan jaksoista jätettiin julkaisematta televisiossa sen huonon suosion takia.

Nakella oli Suomessa pitkään oma nimikkolehti vuodesta 1955 aina vuoteen 1994 saakka. Lehdessä seikkailivat Walter Lantz-yhtiön omistamien hahmojen lisäksi myös Warner Bros-yhtiön Looney Tunes-hahmot sekä Paul Terryn luomat Terrytoon-hahmot.

TIKAN MERKKIHETKET

  • The Woody Woodpecker Song  (Oscar-ehdokkuus, paras musiikki), 1948
  • Musical Moments from Chopin  (Oscar-ehdokas, vuoden paras lyhytpiirretty), 1947
  • Destination Moon, 1950 ( Naken ensimmäinen cameo live-action-elokuvassa)
  • Spook-a-Nanny, 1964 (TV-speciaali)
  • Who Framed Roger Rabbit ( cameo, 1988)
  • From the Earth to the Moon (TV miniseries) (1998, kohtaus)
Nakelle sekä hänen isälleen Walter Latzille on myönnetty oma tähti Hollywood Walk of Famella. Se on varmasti ollut hyvin oikeutettua sillä ovathan he tuoneet maailman ihmisille monta vatsanpohjassa tuntuvaa nauruhetkeä. Walter Lantz on legenda, joka elää ikuisesti hullun hauskojen piirrettyjensä kanssa nauravan tikkansa siivellä.

                    HYVÄÄ SYNTYMÄPÄIVÄÄ NAKKE!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti