sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Kaksin karkuteillä- Seikkailu, josta ei puutu hiuksia


Kaksin karkuteillä on Yhdysvaltalaisen Walt Disney Companyn vuonna 2010 tuottama animaatioelokuva, joka koostuu Tähkäpää ja Mestarivaras kertomuksista.

Elokuvan ovat ohjanneet Nathan Greno ja Byron Howard ja sen alkuperäisissä pääosissa ovat Mandy Moore ja Zachary Levi. Suomenkielisen version pääosat vetävät Maria Ylipää ja Lauri Tähkä. Elokuvan käsikirjoitus on Dan Fogelmanin käsialaa ja kauniin musiikin siihen ovat säveltäneet Alan Menken ja Glenn Slater. Elokuvan levittäjänä toimii Buena Vista Pictures.

Flynn ja Tähkäpään ensitapaaminen ei ole niin lämmin kuin voisi luulla.

JUONI

Vanha eukko nimeltä Gothel ottaa kuningaskunnan hallitsijaperheen esikoisen, Tähkäpään, vangikseen metsän uumenissa sijaitsevaan torniin. Gothel tarvitsee Tähkäpään yliluonnollisen pitkiä hiuksia, jotta hän pystyisi pysymään nuorekkaana. Tähkäpään kullankeltaiset hiukset saivat alkunsa, kun hänen äitinsä, kuningatar, sairastui pahasti odottaessaan Tähkäpään syntymistä. Kuningattaren hengen pelastanut ihmeellinen kultakukka sai synnytetyn Tähkäpään hiukset kasvamaan pitkiksi. Hiukset myös rupeavat hohkaamaan kultaisina, kun niille laulaa.

Elokuvan juoni kulminoituu Tähkäpää-nimisen tytön ja Flynn Rider-nimisen mestarivarkaan kohtaamiseen ja siitä seuraavaan seikkailuun.

Ryöstettyään prinsessalle kuuluvan tiaran naapurikuningaskunnasta, ylpeä, mutta uhkarohkea Flynn pakenee linnan vartijoita ja pettämiään rikostovereitaan metsän siimeksessä sijaitsevaan korkeaan torniin. Flynn, tuo valtakuntien halutuin ja hurmaavin varas, erehtyy pahimman kerran, kun hän suin päin kiipeää tuntemattomaan torniin, jossa lukittuna oleva Tähkäpää yhdessä Pascal-nimisen lemmikkikameleontin kanssa ottaa hänet vangiksi. Yksitoikkkoiseen elämäänsä kyllästyneen Tähkäpään kiristämän Flynnin on otettava hänet mukaansa tornin ulkopuolella aukeavaan ihmeelliseen maailmaan, jos hän halajaa päästä vapaaksi tornista. Pakon edessä mestarivaras taipuu tähän sopimukseen ja ottaa Tähkäpään mukaansa metsän siimekseen, joka kätkee sisälleen paljon ennalta arvaamattomia yllätyksiä, ja mikä olisikaan sen hauskempaa katsojalle.


ARVOSTELU

Kaksin karkuteillä-elokuva on juuri sellainen elokuva, joka kerää elokuvateatteriin sekä poikia että tyttöjä. Elokuvan päähahmot, Tähkäpää ja Flynn ovat hyväluontoisia ihmishahmoja, joilla tavallisen tallaajan tapaan menee välillä lujaa, välillä hitaasti.

Vaikka molemmat hahmot vaikuttavat aluksi yllätyksettömiltä, löytyy kummaltakin aivan omalaatuinen persoonallisuus. Mieleeni jä vellomaan erityisesti Flynnin machoilu, läpänheittäminen, itsekkyys, uhkarohkeat temput mutta tosi paikan tullen äärimmäinen pelkurimaisuus. Tähkäpää vuorostaan on hyvin tasainen Disney-tyylinen prinsessa, jonka elämästä puuttuu tarkoitus niin kauan, kunnes hän saa itseluottamusta ja rohkeutta lähteä sitä etsimään.


Maximus-hevonen on varsinainen ilmepakettti.

Monen hyvän elokuvan lähtökohtana on juonen lisäksi se, että päähenkilö saavuttaa jotain elokuvan aikana. Sen ei tarvitse välttämättä olla sen kummempaa kuin sisäinen kasvaminen, ja tämä lähtökohta toimii aina Disney-elokuvissa, sillä onhan katsojalle tarjottava seikkailun lisäksi myös jokin opetus. Tuttuun Disney-tyyliin kuuluu tietenkin koomiset sivuhahmot, joihin tässä elokuvassa lukeutuu mm. kuninkaallisten vartijoiden uskollinen, Flynn Rideriä jäljittävä Maximus-hevonen. Maximus on yksi ilmeikkäimmistä hahmoista koko elokuvassa. Sen naamanvääntelyt tuovat mieleen koomikko Jim Carreyn.

Kaksin karkuteillä tarjoaa vaihtelevan miljöön, jota riittää metsistä rosvojen täyttämään kuppilaan ja korkeista linnakkeista kauniiden lyhtyjen täyttämään taivaaseen.

Peruspakettia osasi odottaa elokuvalta heti trailerin katsottuani, mutta kokonaisuutena jokainen Disney-elokuva osaa minut aina positiivisesti yllättää. Erityisesti 3D-versio toimii elokuvassa moitteettoman kauniisti, ja tuo lisäsyvyyttä siihen. Tällaisia elokuvia on omasta mielestäni vaikea arvostella ainakaan negatiivisesti.

                                                      LOPPUARVIO: * * * *


Elokuvan tuotannon alkuvaiheessa käytetty logo.

TIESITKÖ TÄTÄ?

  • Elokuvaa tyostettiin Disneyllä pitkään tuotantonimellä Rapunzel (suom. Tähkäpää) mutta nimi vaihdettiin lopulta Tangled-nimiseksi (suom. Kaksin karkuteillä). Elokuvan ohjaajat Nathan Greno ja Byron Howard perustelivat elokuvan ensi-illassa (24.11.2010) nimimuutosta sillä, ettei esim. Toy Story-elokuvankaan nimi voi olla Buzz Lightyear, koska Buzz ei ole elokuvan ainoa päähenkilö.
  • Elokuvan nimimuutoksella haluttiin myös saada miespuolisia katsojia elokuviin, sillä vuoden 2009 käsinpiirretty Prinsessa ja sammakko-elokuva ei ollut lipputuloiltaan niin suuri saavutus mitä Disney-yhtiöt olivat toivoneet. Tämän uskotaan johuneen siitä, että elokuvan nimi "prinsessa"on aiheeltaan kiinnostanut enimmäkseen tyttöjä.Välttääkseen samanlaiset lipputulotappiot Disney vaihtoi uusimman elokuvansa, Rapunzelin, nimen Tanglediksi.
  • Kaksin karkuteillä voitti International 3D Society Creative Arts-palkinnon vuoden parhaan 3D-kohtauksen johdosta. Elokuva on myös ehdolla kymmenelle muulle palkinnolle, joista mainittakoon Golden Globe (Vuoden paras animaatioelokuva) ja Paras musiikki kappale.
  • Kaksin Karkuteillä-elokuvan 260 miljoonan dollarin budjetti teki siitä kalleimman animaatioelokuvan, mitä on tehty tähän mennessä. Se on myös kaikkien aikojen toiseksi kallein elokuva Pirates of the Caribbean: Maailman laidalla (2007)-elokuvan jälkeen.

Kaksin karkuteillä-elokuvalle on myös omat nettisivut: http://www.disney.fi/kaksin-karkuteilla/koti.jsp
                                                  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti