keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Zoetrooppi- animaation perusidean valaisija

Jos joku ei ole tutustunut tai kuullut ennen zoetroopista niin tässä tulee lyhyt selitys.

Maailman ensimmäinen zoetrooppi.

Zoetrooppi on lieriönmuotoinen laite, jonka sisäpinnalle piirretyt kuvat (jokainen kuva on edeltävää hieman erilaisempi) muodostavat pyöriessään nopeasti piirroshahmon liikkeen illuusion. Ensimmäisen zoetroopin kehitteli bristolilainen William George Horner vuonna 1834. Hänen keksimässään zoetroopissa sisäpinnalle piirrettyjä kuvia pystyi katsomaan zoetroopin ulkopinnalle tehdystä rei'istä.

Nykyisin zoetrooppeja käytetään hyvin paljon animaation perusidean havainnollistajina. Poiketen kuitenkin 1800-luvun paperille piirretyistä hahmoista, nykyisissä zoetroopeisssa muovisten nukkien käyttö on yleistynyt. Nuket ovat kolmiulotteisia toisin kuin piirretyt hahmot ja niiden erilaiset asennot näkyvät katsojalleen joka suuntaan.Kuuluisimpia nukke-zoetrooppeja ovat mm. Studio Ghiblin Totoro-aiheinen zoetrooppi ja Pixar Animation Studiosin Toy Story-aiheinen zoetrooppi. Totoro-zoetroopin voi nähdä Mitakassa sijaitsevassa Ghibli museossa ja Pixarin Toy Story-zoetroopin heidän järjestämissään näyttelyissä.

Olen itse nähnyt tuon Pixarin Toy Story-zoetroopin kerran, kun muutama vuosi sitten Eurooppaa kiertänyt Pixar-aiheinen näyttely oli pysähtynyt Helsingin Tennispalatsille. Oli muuten aika makeeta nähdä se livenä ja olivat muutkin näyttelyn osastot fantastisia ja mieleenpainuvia...

Alla olevista videoista voit nähdä näiden nukke-zoetrooppien toiminnan käytännössä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti