sunnuntai 29. elokuuta 2010

Tuntemattomat animaatiot- Muumit, joita ei koskaan näytetty (Päivitetty)

Veitsellä uhkailua Muumeissa ei Suomessa voitu sulattaa.

Kuten jo aikaisemmassa Muumikatsauksessani kerroin, Muumeista on tehty neljä animesarjaa. Ensimmäiset kaksi tehtiin 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa ja toiset kaksi 1990-luvun alussa. Näistä jälkimmäiset kaksi sarjaa tunnetaan Suomessa yhteisnimellä Muumilaakson Tarinoita. Muumeista tehdyt aikaisemmat animet eivät tyydyttäneet Tove Janssonia, koska ne eivät olleet hänen mielestään hänen omat Muuminsa. Muumeissa esiintyi mm. alkoholia, erityisesti yksi jakso oli ylitse muiden. Yksinäisten Vuorten viinikapakan lisäksi Niiskulla oli auto, Muumeilla oli käteistä ja muutamissa jaksoissa oli aika väkivaltaisiakin kohtauksia. Valitettavasti en voi antaa sarjasta havainnollistamismateriaalia, sillä YouTube poisti kaikki vanhan Muumisarjan jaksot sivultansa parisen kuukautta sitten.

Vaikka tämä kuulostaakin uskomattomalta, Muumilaakson Tarinoita-sarjakin on joutunut sensuurin alle. Tove Jansson teki veljensä Larsin kanssa kiinteää yhteistyötä japanilaisten käsikirjoittajien ja hahmosuunnittelijoiden kanssa, joten on erikoista, että pienille lapsille sopimattomia jaksoja on päässyt tuotantopöydälle saakka. Seuraavat kolme jaksoa jätettiin esittämättä Suomessa:

                          
                MUUMIT JA TAISTELU MERIROSVOA VASTAAN (Jakso 12)


                              KELON SISÄINEN ÄÄNI (Jakso 50)


                       PIKKU MYYN KAUHEAT SYNTTÄRI (Jakso 102)Liitän videolinkit näille jaksoille jos/kun löydän sellaiset.
UUTTA! 13.12 Toistaiseksi Suomessa esittämättä jätetyt jaksot voi katsoa täältä: http://www.youtube.com/user/UniajastiN#p/u

UUTTA! 2.3.2011. Huomatkaa, ettei kaikkia Muumi-jaksojakaan ole esitetty ihan ilman pientä sensuuria, kuten alla olevan linkin pyssyllä tähtäily-kohtaus todistaa.

1 kommentti:

  1. Ja yllättäen tuo uniajastimen käyttäjätunnus on nurin. Olisikohan levittänyt liikaa toisten omaisuutta nettiin :)

    VastaaPoista