perjantai 4. helmikuuta 2011

Pixar täyttää 25 vuotta


Pixarin päämaja Emeryvillessä.
Pohjois-Amerikan menestynein tietokoneanimaatioon erikoistunut studio, Pixar Animation Studios, täytti eilen 25 vuotta.

Jo vuonna 1986 perustettu studio sai alkunsa George Lucasin omistamasta digitaalianimaatio-osastosta, joka oli aikaisemmin toiminut Lucasfilm- tuotantoyhtiössä. Steve Jobs, joka tunnetaan myös yhtenä Apple Computerin perustajana, osti animaatio-osaston Lucasilta ja perusti yhdessä Edwin Catmullin kanssa Pixar Animation Studiosin.

Alkukausinaan Pixar pyrki kehittämään vaativia tietokoneohjelmia, joiden kehittelyssä uusi yhtiö onnistui kuitenkin huonosti. Kuitenkin John Lasseterin (yksi Pixarin perustajista ja nykyisen studion taiteellinen johtaja) ohjaamat lyhytpiirretyt keräsivät yleisöltä paljon kiinnostusta, sillä olihan niissä käytetyt tietokoneanimaatiotekniikat aivan ennen näkemätöntä 1980-luvun lopulla. Lasseterin ohjaamassa lyhytelokuvassa, Luxo Jr (1986 ), esiintyvästä pöytälampusta tehtiin nykyisen Pixar Animation Studiosin logo.
Pixar ei ole ainoastaan animaatioelokuvia tuottava studio vaan myös uusia tietokoneanimaatio-ohjelmia kehittävä yhtiö. Pixar on mm. kehittänyt RenderMania -ja Marionette-ohjelmat. Näistä ensimmäistä käytetään erikoistehosteiden viimeistelyyn ja jälkimmäistä vain Pixarin tekemissä lyhytfilmeissä ja elokuvissa. Marionette-ohjelmaa ei tunneta tarkemmin Pixarin ulkopuolella, koska se ei ole kaupan.

Pixarin todellinen huippukausi alkoi, kun Disneyn tuotantoyhtiöt ostivat Pixar Animation Studiosin. Pixar on julkaissut viimeisen 15 vuoden aikana jo 11 pitkää tietokoneanimaatioelokuvaa, ja se on voittanut lukuisia erilaisia palkintoja elokuviensa tasokkuuden ja katsojamäärien ansiosta.

Pixar Animation Studious avasi viime vuoden huhtikuussa uuden toimitilan Vancouverissa, Kanadassa. Kanadan British Columbiassa sijaitseva studio tuottaa tällä hetkellä erilaisia lyhytelokuvia ja TV-speciaaleja, joiden pääosissa ovat Pixar-elokuvista tutut hahmot.

Pixar Animation Studiosilla on tällä hetkellä tuotannossa seuraavat elokuvat:
  • Autot 2 (Cars 2, 2011) jatko-osa
  • Brave (2012)
  • Monsterin Oy 2 (Monsters Inc. 2. 2012) jatko-osa
Toivottavasti tulevaisuudessa Pixar tuo yleisön nähtäville vielä monta yhä upeammin toteutettua tietokoneanimaatioelokuvaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti