sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Jogi-karhu - Olen keskivertokarhua fiksumpi



Alkuperäinen nimi: Yogi Bear
Julkaisuvuosi: 17.12.2010 (USA) 28.2.2011 (Suomi)
Ohjaaja: Eric Brevig
Hahmojen alkuperäiset luojat: William Hanna ja Joseph Barbera
Näyttelijät-ihmiset:  Anna Faris ja Tom Cavanagh
Ääninäyttelijät-alkuperäiset: Dan Aykroyd (Jogi), Justin Timberlake (Bobo)
Dubbaajat: Pasi Ruohonen (Jogi) Aku Hirviniemi (Bobo)
Käsikirjoittajat: Brad Copeland, Joshua Sternin ja Jeffrey Ventmilia
Säveltäjä: Andrew Lockington
Tuotanto: Warner Bros/ De Line Pictures



JOHDANTO

Hilpeä picnic-koreja varasteleva, hattuun ja kravaattiin sonnustautunut Jogi karhu, hänen paras ystävänsä Bobo ja järjestystä valvova metsänvartija Smith (tunnetaan Suomessa myös nimellä Vihtori) seikkailevat ensimmäistä kertaa aivan realistisen näköisessä Jellystonen kansallispuistossa.

Tämän aikakauden suurvillitys on animoida tietokoneella uskottavan näköisiä hahmoja, jotka seikkailevat oikeiden ihmisnäyttelijöiden kanssa oikeassa luonnossa. Tällaiset elokuvat vetävät ihmisten mielipiteet ristiin rastiin. Toisista CGI -ja Live-action -tekniikan yhdistäminen 3D-lasien kanssa on mitä parahin ja näyttävin kombinaatio mitä tähän mennessä on keksitty, mutta osaa katsojista tämä railakka tekniikan ihmeillä iloittelu kuitenkin häiritsee. Kaikkein varttuneimmat katselijat ovat tottuneet näkemään lapsuutensa piirroshahmot aina tutussa ja turvallisessa 2D-muodossa, joka saattaa tuottaa pientä vieroksuntaa nykypäivän elokuvien toteutustapoja kohtaan. On selvää, että oli elokuvassa käytetty minkälaisia visuaalisia toteutustapoja hyvänsä, kokonaisuus elokuvassa kuitenkin ajaa ihmisen sisimmässä kaiken muun edelle.

Minulle tämä elokuva kaikesta negatiivisesta palautteesta huolimatta jätti hyvän ja odottavan mielen tulevia Warner Bros Studion animaatioelokuvia kohtaan. Vaikka animaatioiden tekotapa on muuttunut vuosien varrella suurin harppauksin aina kalvoanimaatioista tietokoneanimaatioihin, perusidea animaatiossa on kuitenkin aina sama. Animaatiosta pyritään tekemään mahdollisimman uskottavia ja hahmoista mahdollisimman eläviä eli sellaisia, joihin voi helposti samaistua sekä lapsi että aikuinen


JUONI

Tavalliseen tapaansa Yogi keksii suunnitelmia miten saisi napattua kansallispuistoon tulleiden vieraiden picnic-eväät itselleen. Kuten tavallisesti Jogi ei välitä Bobon estelystä vaan ryhtyy toimeen ennen kuin miettii siitä koituvia seurauksia. Suunnitelmat menevät mönkään yksi toisensa jälkeen ja samalla he aiheuttavat häiriötä vapaa-aikaa viettämään tulleille retkeläisille.

Metsänvartija Smith joutuu taas kerran puuttumaan Jogin varastamispuuhiin ja kertomaan hänelle luonnonmääräämän tosiasian: "Karhut välttelevät ihmisiä eivätkä varasta heidän eväitään". Jogin sisäinen vaisto ohjaa hänet automaattisesti picnic-korien luo, vaikka hän kuinka yrittäisi hillitä itsensä. Eipä paljon kerkeä kulua aikaa puhuttelusta kun Jogi, joka väittää olevansa "Keskivertokarhua fiksumpi". värkkää uutta picnic-korin varastamiskonetta.

Pitkähermoisen Smithin huomion vie pian nuorehko luontodokumentaristi nimeltä Rachel Johnson, joka on saapunut Jellystonen kansallispuistoon filmaamaan sen kaunista luontoa ja siella asustelevaa puhuvaa karhua, Jogia.

Puiston rauhan rikkoo kuitenkin ahne ja häikilemätön pormestari Brown, joka aikoo sulkea Jellystonen puiston sen matalien kävijämäärien takia ja myydä sen maa-alan saadakseen enemmän rahaa vaalikamapanjaansa. Tämä tietäisi metsänvartijalle potkut pitkäaikaisesta työstään ja Jogille että Bobolle lähtöpassit kotiluolastaan ja ympäristöstään. Omavaltainen pormeseari keplottelee hidasälyisen mutta lämminsydämmisen metsänvartija Smithin työkaverin, metsänvartija Jonesin puolelleen, jotta hän saisi joudutettua puiston sulkemista.

Jogia ei viehätä ajatus hankkia elantoonsa luonnosta eikä Bobokaan haluaisi luopua kotikonnuistaan ilman vastarintaa. Jogin on nyt käytettävä kaikki aivosolunsa ja kykynsä pelastakseen Jellystonen karmealta tuholta hänen hyvät ystävänsä Bobo, Smith ja Rachel tukenaan. Valitettavasti Jogin luonne ei ole muuttunut monista kokemuksista huolimatta, joten yhä hänen suurista suunnitelmistaan löytyy aukkoja, joita hänen kumppanien on täytettävä.


TUOTANTO TRIVIAA

  • Elokuvan tuotantoyhtiö Warner Bros omistaa nykyisin oikeudet kaikkiin Hanna-Barbera Studiosin hahmoihin.
  • Jogi karhu -elokuva on ensimmäinen elokuva, jonka suunnittelijoina eivät ole olleet mukana kumpikaan alkuperäisten hahmojen luojista, William Hanna (1910-2001) ja Joseph Barbera (1911-2006).
  • Ash Brannonin oli tarkoitus ohjata elokuva Eric Brevigin sijasta, mutta ohjaajia vaihdettiin, kun filmistä päätettiin tehdä kolmiulotteinen.
  • Elokuva filmattiin pääosin Uudessa-Seelannissa. Näyttelijät näyttelivät ensin elokuvan kohtaukset siellä, ja kuvausryhmän palattua studiolle filmiin lisättiin animaatiohahmot.
  • Jogin ja Bobon ensimmäiset ääninäyttelijät,  Daws Butler (1916-1988) (Jogi) ja Don Messick (1926-1997) (Bobo), korvattiin tässä elokuvassa kyvykkäillä ääninäyttelijöillä, Dan Aykroydilla (Jogi), Justin Timberlakella (Bobo). Aykroyad muistelee kuinka hänen kylmien ja pimeiden iltapäivien piristysruiske oli Jogi karhu -piirretyt, joita näytettiin televisiossa hänen kotikaupungissaan Ottawassa Kanadassa.
  • Jogin personaallisuuden ja äänen esikuvana on toiminut kuuluisan amerikkalaisen näyttelijän Art Carneyn esittämä hahmo Ed Norton, joka esiintyi yhdysvaltalaisessa komediasarjassa nimeltä The Honeymooners.
  • Elokuva ei ole saanut kriitikoilta suuria arvosanoja, mutta se on kuitenkin tuottanut maailmanlaajuisesti 27. tammikuuta mennessä 112,541,841 dollaria.
  • Jogi karhu -elokuvan kanssa esitettiin uusi kolmiulotteinen Kelju K. Kojootti ja Maantiekiitäjä  lyhytpiirretty nimeltä Rabid Rider.
Bobo, Jogi ja metsänvartija Smith.
ARVOSTELU

On hauska huomata, että Warner Bros on alkanut herättää sen omistamia klassikkopiirroshahmoja uudelleen henkiin näissä uusissa ja tulevissa kolmiulotteisissa animaatioelokuvissa. Seuraavien vuosien saattoon on tulossa uusia Looney Tunes piirroshahmojen tähdittämiä elokuvia sekä lisää Hannan ja Barberan luomista hahmoista kertovia 3D-elokuvia.

Tällä vuosikymmenellä kaikki Hollywoodin suuret animaatiostudiot kuten Disney, DreamWorks ja 20th Century Fox/ Blue Sky tulevat tuottamaan paljon 3D-formaatilla tuotettuja animaatioelokuvia.

Näemmeköhän tulevana vuosikymmenenä montaa käsinpiirrettyä piirroselokuvaa?

Epäilen suuresti, että perinteisellä kynällä ja paperilla toteutetut piirrosanimaatiot ovat vähenemään päin tulevina vuosina. Onneksi on vielä jäljellä joitan käsinpiirrettyä animaatiota vaalivia studioita kuten Studio Ghibli, vaikka sekin keikkuu silloin tällöin konkurssin partaalla, koska sen huolella tehtyjen elokuvien tuotantokulut ovat suuret.

Jogi-karhusta jäi minulle hyvin positiivinen olo. Tarinasta löytyi paljon hauskoja kohtauksia ja yhtä hulluja sattumuksia kuin 1960-luvun Jogi karhu -piirrossarjassa. Tuntuu siltä, että Warner Brossilla on selvä tulevaisuuden visio siitä miten 1930-1960-luvun piirroshahmoja pitää kohdella nykypäivän animaatioelokuvissa. Hahmojen pitää olla yhtä hauskoja ja rakastettavia kuin vanhoina "animaation kulta-aikoina".
                                               
Katso suomenkielinen traileri tästä.



                                              LOPPUARVIO: * * * *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti