Coco (2017)

Coco (2017)
Pixarin Golden Globella palkittu Coco saa Suomen ensi-iltansa 16.2.2018.

tiistai 21. syyskuuta 2010

RIP. Andy Witkin ja Bill Littlejohn


Andrew (Andy) Witkin, Pixarin Animation studiosin seniori tietokoneohjelmien kehittäjä on kuollut.
58 vuotias Witkin kuoli yhdeksän päivää sitten ( 12.9.2010) laitesukeltaessaan Monterey, California rannikolla. Kuoleman syy ei ole vielä tiedossa.

Witkin liittyi Pixariin vuonna 1998 ja kehitteli tietokoneohjelmia, joiden avulla voitaisiin kuvata mm. todenmukaista liikettä, vaatteita, hiuksia ja vettä mahdollisimman todenmukaisesti. Hänen työnsä saavutukset näkyvät mm. Taren karvoissa elokuvassa Monsterit OY ( 2001) ja Ihmeperhe (2004) elokuvan villeissä tuli ja vesi kohtauksissa.

Vuonna 2006 Academy of Motion Pictures Arts & Sciences antoi Witkinille Sci-Tech-Oscarin. Hänen viimeiseksi työkseen jäi tuleva elokuva nimeltä Brave, johon hän oli kehittelemässä uusia hiusten ja karvojen kuvaamisohjelmia.


Bill Littlejohn (1914-2010) oli amerikkalainen animaattori veteraani. Hän kuoli lauantai-sunnuntai välisenä yönä (19.9.2010) ja hän oli 96 vuotias.

Newmarkissa (New Jersey) syntynyt Bill Littlejohn aloitti uransa vuonna 1934 New Yorkin Van Beuren Studiolla. Hänen ensimmäisiin työtehtäviin kuuluivat mm. animaatiokalvojen peseminen ja valmiiden piirrosten ääriviivojen vahvistaminen musteella. Myöhemmin hän toimi assistentti animaattorina, kunnes hänet ylennettiin avain animaattoriksi.

  Littlejohn työskenteli mm. seuraavilla animaatiostudioilla:  Harman and Ising,  MGM (The Captain and the Kids, Jitterbug Follies ja Tom and Jerry piirrossarjat), Walter Lantz,  Bill Melendez Productions (Tenavat).

Littlejohn on myös tunnettu monista televisiota varten tehdyistä animoiduista mainoksistaan, joita hän teki mm. näillä studioilla: Playhouse Pictures, Jay Ward Productions, Animation Inc., Fine Arts Films ja The Ink Tank.

Littlejohn on yksi International Tournée of Animationin perustajista 1960-luvun puolivälissä. Hän oli myös perustamassa ASIFA-Hollywood studiota.

Hän on voittanut erikoispalkinnon Cannesin elokuvafestivaaleilla. Hän on ollut myös monesti Oscar-ehdolla. Hän oli animaattori Oscarin voittaneessa lyhytelokuvassa nimeltä The Hole. Hänen parhaimpiin animaattori töihinsä kuuluvat myös nämä lyhytfilmit:  Zuckerkandl, Voyage to Next, Of Stars and Men, People, People, People, Everybody Rides the Carousel, Sky Dance, Enter Life ja Amazonia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti