perjantai 28. lokakuuta 2011

Kätkijät - Inhimalisen ja kätkijätytön ystävyys



                                 Elokuva: jap. Karigurashi no Arrietty/ suom. Kätkijät
                                 Ohjaus: Hiromasa Yonebayashi
                                 Suunnittelu: Hayao Miyazaki
                                 Käsikirjoitus: Hayao Miyazaki, Keiko Niwa
                                 Musiikki: Cecile Corbel
                                 Tuottaja: Toshio Suzuki
                                 Tuotantovuosi: 2010

Kätkijät oli animaattoriveteraani Hiromasa Yonebayashin esikoisohjaus.


Hiromasa Yonebayashin ohjaama  借りぐらしのアリエッティ (Karigurashi no Arrietty, 2010) saapuu tänään Suomen valkokankaille viikonlopun iloksi. Pääsin etukäteen nauttimaan suorastaan yksityisesityksenä (neljä katsojaa, joista puolet olivat perheestäni) elokuvasta jo viime viikolla, minkä takia pystyin kirjoittamaan elokuva-arvosteluni tälle päivälle

Jo viimevuoden heinäkuussa julkaistu Studio Ghiblin elokuva jatkaa edeltäjiensä keulassa tyylikästä matkaansa läpi Euroopan elokuvateatterien koukaten vielä ensi vuoden alussa Amerikan mantereella. Käsinpiirretyn animaation visuaalisesta suunnittelusta ja käsikirjoituksesta vastaa tuttuun tapaan legendaarinen Hayao Miyazakin yhdessä kolleegansa Keiko Niwan kanssa.

Elokuvan tarina pohjautuu brittiläisen lastenkirjailijan Mary Nortonin (1903-1992) kirjasarjaan nimeltä The Borrowers (1952-1982) (suom. Lainaajat). Hayao Miyazaki ja Isao Takahata olivat haikailleen Kätkijöistä animaatiosovitusta jo 1970-luvulla, mutta projekti jäi silloin suunnitteluasteelle. Elokuvan miljööksi on vaihdettu tämän päivän Japani 1950-luvun Britannian sijasta.


TARINA


Elokuva alkaa, kun sydänsairautta poteva noin 12-vuotias poika nimeltä Sho kyyditetään meluisasta Koganein kaupungista Japanin maaseudun rauhassa sijaitsevaan taloon, joka kuuluu Shon tädille, Sadako Makille. Sadakon, hänen piikansa Harun, ja pulskean kotikissan lisäksi talossa asustaa kenenkään tietämättä sukupuuton uhkaama kätkijäperhe.

Kätkijäperheeseen kuuluu 14-vuotta täyttävä tyttö nimeltä Arietta sekä hänen isänsä Pod ja äitinsä Homily (Hemmeli). Ariettan perheen lisäksi elokuvassa esiintyy ainakin toisen kätkijäperheen poika, villin näköinen 12-vuotias Spiller (Petteri), joka auttaa Podin takaisin kotiinsa tämän telottuaan toisen jalkansa.


Kätkijäperheen koti.

Kätkijät asuvat lattialankkujen alle rakentamassaan talossa. Talo ja sen huonekalut ovat pääosin ihmisten hukkaamia esineitä, joita kätkijät keräävät lattian raoista sekä öisin Sadakon talosta. Tärkeintä kuitenkin on pitää mielessä, etteivät kätkijät varasta ihmisten (kätkijäkielellä: inhimalisten) tavaroita vaan lainaavat niitä.

Vaarallisinta kätkijöille on kuitenkin joutua ihmisten huomaamiksi, sillä silloin he joutuvat jättämään rakkaan kotinsa, koska ihmiset alkavat vainota heitä. Sadakon talossa asustavan kätkijäperheen epävarmat ajat alkavat, kun Sho näkee Ariettan tätinsä puutarhassa. Ystävyyssuhdetta kätkijöiden kanssa haluava Sho joutuu ikävään valoon Ariettan vanhempien silmissä. Heidän mielestään kätkijöiden ei tulisi kaveerata ihmisten kanssa. Todelliset vaarat alkavat kun Harukin huomaa kätkijöiden olemassaolon talossa.

HAHMOESITTELY


ARIETTA


Arietta on tarinan keskeisin hahmo, perinteinen Ghibli-tyylinen nuori tyttö, joka on utelias ja uhkarohkea. Luonteenkuvaukseksi sopisi herkkä ja kuuliainen perhettään kohtaan, mutta tarpeen tullen hän osaa tehdä oman päänsä mukaan asioita, vaikka ne eivät olisikaan hänen perheelleen edullisia. Arietta ei  myöskään pelkää ihmisiä vaan on pikemminkin utelias tietämään heistä ja maailmasta enemmän. Kuten Miyazakin Nausicaä hän haluaisi tulla toimeen kaikkien elollisten kanssa.

Hän viihtyy enimmäkseen kotiasussaan mutta kätkentäretkille lähtiessään vaihtaa sen kirkkaan punaiseen mekkoon. Hän myös kiinnittää hiuksensa pyykkipojalla ja pitää jaloissaan ruskeita saappaita. Arietta lähtee usein isänsä kanssa kätkentäreissuille yöaikaan. Hänen ensimmäinen kätkemänsä esine on nuppineula.

* Ariettan alkuperäinen ääninäyttelijä on Mirai Shida.

SHO


Sho on noin 12-vuoden ikäinen poika, joka ei ole voinut elää tavallista elämää sairautensa takia. Yksikseen kirjan tai kissan kanssa viihtyvä Sho on lempeä ja hyväntahtoinen sairaudestaan huolimatta.

Nähtyään ensimmäisenä vilauksen Ariettasta tätinsä puutarhassa hänen sielussaan syttyy halu nähdä ja tutustua talon pikkuruisiin asukkaisiin. Shon synkät ajatukset sydänleikkauksensa epäonnistumisesta vainoavat hänen mieltään. Lääkettä tähän pulmaan ei saadakkaan suunkautta vaan parannuksen tarjoaakin hänelle ihan jokin muu...

* Shon äänenä kuullaan Ryunosuke Kamiki.

POD JA HEMMELI


Ariettan vanhemmat, isä Pod ja äiti Hemmeli (Homily), ovat luonteeltaan toistensa vastakohtia. Pod on hyvin kiltti, ymmärtäväinen, rohkea ja rauhallinen, jopa vaarallisimmankin paikan tullen. Hän liikkuu kepeästi vaikeidenkin esteiden yli Sadakon talossa kätkentäreissuillaan ja on kaikin puolin tyttärensä esikuva.

Hemmeli jakaa näistä luonteenpiirteistä ehkä kaksi ensimmäistä. Vaarallisen paikan tullen hän on pelkurimainen rauhallisuudesta puhumattakaan. Tyypillistä hänelle on joko huutaa tai pyörtyä lattialle. Hemmeli on tavallisen äidin lailla huolehtivainen perheestään ja asuinpaikan turvallisuudesta. Hän antaa tyttärelleen vapauksia niukemmin kuin Pod ja pelkää ihmisiä yli kaiken.

* Podin äänestä vastaa Tomokazu Miura ja Hemmelin äänestä Shinobu Otake.

PETTERI


Petteri (Spiller) on Ariettan kätkijäperheen yksi viimeisistä sukulaisista. Noin 12-vuotias Petteri on kuin ilmetty luonnonlapsi, jonka varustukseen kuuluu mm. karvainen viitta, jolla hän voi lentää tuulessa ja jousipyssy, jolla hän pyydystää ainakin heinäsirkkoja ruuakseen. Autettuaan Podin kotiinsa hän kertoo Ariettan perheelle, että heikäläisiä on vielä jäljellä muutama heidän lisäksi. Petteri auttaa myöhemmin Ariettan perhettä muuttamaan muualle Shon tädin talosta.

* Tatsuya Fujiwara lainasi äänensä Petterille elokuvassa.

SADAKO MAKI


Sadako Maki on Shon 68-vuotias mummo. Hänen esi-isänsä ovat aikanaan nähneet kätkijöitä hänen talossaan. Kätkijöitä varten suunniteltiin jopa oma nukkekoti, mutta koska kätkijöitä ei ole nähty sittemmin on nukkekoti siirretty Shon huoneeseen. Shosta huolissaan oleva Sadako toivoisi Shon äidin tukevan ja viettävän enemmän aikaa poikansa kanssa.

* Sadakona kuullaan Keiko Takeshita.


HARU


Haru on Sadakon palveluksessa pitkään työskennellyt piika. Noin 65-vuotias Haru on tarkka kartanon järjestyksestä ja siksi on kiinnittänyt huomiota tavaroiden kummallisiin katoamisiin. Hänestä muovautuu yksi kätkijöiden huolenaiheista, kun hän todettuaan kätkijöiden olemassaolon alkaa kutsua taloon tuholaistorjujia ja ansojen virittäjiä.

* Harua näyttelee Kirin Kiki.

TIETOLAARI
  • Kätkijät-elokuvan ohjaaja Hiromasa Yonebayashi on nuorin ohjaaja, joka on päästetty ohjaajan palllille Studio Ghiblillä. Luonnollisesti Yonebayashin asettaminen elokuvan ohjaajaksi oli elokuvan tuottajan ja Ghiblin ex-puheenjohtajan Toshio Suzukin idea.
  • Elokuva niitti kriitikoilta suurta suosiota Japanissa animaation ja musiikin osalta.
  • Elokuvasta tuli Japanissa vuoden 2010 eniten lipputuloja tuottanut elokuva.
  • Elokuva voitti Animation Of The Year (Vuoden animaatio)-palkinnon 34:n kerran järjestetyssä Japan Academy Price Award seremoniassa.
  • Elokuva julkaistiin japanissa 17.7.2010. Tämän jälkeen se julkaistiin Ranskassa vuoden 2011 tammikuussa, jonka jälkeen se on päässyt elokuvateattereihin ympäri Euroopan. Yhdysvaltoihin elokuva saapuu helmikuussa 2012.
  • Japanissa soundtrack sekä itse elokuva on jo julkaistu kaupoissa. Elokuva on julkaistu DVD:nä ja Blu-ray:nä. Kumpikin julkaisu sisältää englanninkielisen tekstityksen. DVD on tehty aluekoodille 2 ja Blu-ray aluekoodille A.
  • Kätkijät-elokuvan Suomen ensi-ilta oli 28.10.2011. Tuttuun tapaan tämänkin Ghibli-elokuvan Suomen levityksestä vastaa Cinema Mondo.
  • Elokuva on valittu Finnkinon kuukauden elokuvaksi.

ELOKUVAN SOUNDTRACK

Cecile Corbel 
                   
Kätkijät-elokuva poikkeaa aikaisimmista Studio Ghiblin elokuvista siten, että elokuvan musiikin on säveltänyt ja laulanut ranskalainen naissäveltäjä Cecile Corbel.

Corbel oli ja on yhä paatunut Ghibli tuotantojen fani. Osoittaakseen arvostuksensa ghibliläisille hän lähetti heille fanikirjeen ja kopion omasta musiikkialbumistaan. Corbelin albumi sai Ghibliltä vastavuoroisesti arvostusta, ja he ajattelivat hänen olevan oikea säveltäjä heidän tulevaan elokuvaansa Kätkijät.

Ranskankielen hallitsemisen lisäksi Corbel osaa myös englantia ja japania, minkä ansiosta hän kykeni esittämään Arriettyn tunnuskappaleen Arrietty's Song näiden maiden julkaisuja varten.

Kuuntele Kätkijät-elokuvan sekä muiden Ghibli-elokuvien soundtrack:ejä    täältä: http://www.youtube.com/user/GhibliOriginals


Kauniisti käsinpiirretyt konseptikuvat on osattu toteuttaa upeasti valkokankaalla.

ARVIO

Tyylikkyydellään Kätkijät-elokuvan on helppo loistaa. Kauniisti käsinmaalatut taustat, animaatio ja musiikki tekevät elokuvasta upean kokoperheen elokuvan. Liialla vauhdikkuudella elokuvaa ei ole ryyditetty, vaan elokuva on sekoitus reaalimaailmaa ja satujen taikaa. Toisin kuin monille Disney-elokuville, joissa aihepiirinä on satu, Ghiblille on tyypillistä yhdistää helposti "omaksuttava" tavallinen ihmisten elo ja ripaus fantasianomaisia aineksia.

Yonebayashi suoriutuu nuoresta iästään huolimatta kunnialla esikoisohjaustyöstään. Luultavasti hänet nähdään vielä monien anime-elokuvien johtokaartissa. Ei häntä tämän elokuvan perusteella uskoisi keltanokkaiseksi ohjaajaksi. Maestro Miyazakin leivissä työskennellessä hän on eittämättä saanut hyvät eväät tätä projektia varten.

Ghibli on ottanut lukuisia kertoja suuria riskejä tuottaessaan käsinpiirrettyjä animaatioelokuvia niiden suurien budjettien takia. Konkurssin kuilun reunalla tasapainoileva Ghibli on onnistunut joka kerta keräämään sievoiset lipputulot, jotka ylittävät riittävästi elokuvan tuotantokustannukset. Vaikka tietokoneanimaation aikakausi on nyt nykypäivää, Ghibli osoittaa elokuva toisensa jälkeen, että käsinpiirretty animaatio voi hyvinkin tasavertaisesti taistella tietokoneanimaatioiden kanssa- ja jopa rökittää ne.

Kätkijät-elokuvan virallinen Suomen nettisivu löytyy seuraavasta linkistä: http://www.katkijat.fi/


                                          LOPPUARVIO: * * * *


LÄHITULEVAISUUS

Uusia Studio Ghiblin elokuvia on todennäköisesti tulossa Suomeen lähitulevaisuudessa.

Suomessa julkaistiin tällä viikolla myös Ghiblin Naapurini Yamadat DVD:llä. Vuonna 1999 julkaistu elokuva on Ghibli-veteraani Isao Takahatan tähän mennessä viimeisin elokuva. On kuitenkin uumoiltu, että Takahatalla on uusi elokuva työnalla, minkä aiheena ovat japanilaiseen bambukulttuuriin pohjautuvat tarinat. Takahatan ohjaama Only Yesterday (1991) odottaa vielä Suomen DVD-julkaisua.


Hayao Miyazakin pojan Goro Miyazakin toinen elokuvaohjaustyö Kokuriko ZakaKara pääsi Japanissa elokuvateattereihin tämän vuoden heinäkuussa. Suomeen elokuva saapuu luultavasti ensi vuoden lopussa. Goro paljasti hänen isänsä aloittaneen uuden elokuvan suunnittelun lehdistötilaisuudessa vieraillessaan Amerikassa tämän vuoden syyskuussa.

Lopuksi vielä uunituore Disney:n traileri Kätkijät-elokuvan Yhdydsvaltojen levitystä varten.




Studio Ghiblin ihmeelliselle maailmalle ei näy loppua.