lauantai 30. huhtikuuta 2011

Propagandapiirretyt - Japsit tulilinjalla


Propagandapiirrettyjen maraton jatkuu. Kuten jo mainitsin viimeisimmässä tekstissäni, Amerikan johtavien animaatiostudioiden, kuten Disneyn, Warner Brosin, MGM:än ja Fleischer Studio/Famous Studiosin, tähtipiirroshahmot pääsivät moneen otteeseen taistelemaan Amerikan suurimpia vastustajamaita vastaan.

Vaikka Saksa, saksalaiset ja sitä hallinnoinut Hitler joutuivat eniten piirrospätkien narreiksi sota-aikana jenkeissä, Japanin hyökkäykset olivat tuohon aikaan myös kovasti tapetilla. Eritoten Pearl Harborin pommitukset vuonna 1941 laukaisivat Pohjois-Amerikassa suuren japanilaisvihan, joka heijastui vuosina 1941-1945 tehdyissä piirrospätkissä. Amerikkalaiset kuvasivat piirretyissä stereotyyppisen japanilaisen useasti silmälasipäiseksi, hörökorvaiseksi, tihrusilmäiseksi, lyhyeksi ja isohampaiseksi pölkkypääksi.




Yksi näistä japanilaisvastaisista piirretyistä on The Famous Studiosin (The Fleischer Studiosin seuraajan) tekemä Teräsmies-piirretty nimeltä Japoteurs (1942). Piirretyn ohjasi Seymour Kneitel. Tässä piirretyssä Teräsmies on japanilaisen vakoojan kannoilla.



Teräsmies ja Lois Lane  joutuvat vangeiksi sodanaikaiseen Japaniin piirrosjaksossa nimeltä Eleventh Hour (1942). Tarinan ohjasi Dan Gordon.



Toinen  japanilaisvastainen piirretty on Warner Bros. / Leon Schlesingerin tuottama Väiski Vemmelsäären tähdittämä piirretty nimeltä Bugs Bunny Nips the nips (1944). Piirretyn ohjasi Friz Freleng. Tässä pätkässä tuntemattomalle saarelle joutuva Väiski joutuu japanilaisten sotilaiden kynsiin.



Kolmas tätä samaa tyylilajia edustava piirretty on Walt Disney Studiosin Aku Ankka-piirretty nimeltä Commando duck (1944). Piirretyn on ohjannut Jack King. Aku joutuu piirretyssä laskeutumaan laskuvarjolla vihollisen (japanilaisten) alueelle tiedusteluhommiin.


                    Propagandapiirrettyjen maraton jatkuu ensi viikolla.

tiistai 26. huhtikuuta 2011

Propaganda viikko alkaa


Aijon julkaista tällä viikolla blogissani erilaisia Toisen maailmansodan aikana tehtyjä amerikkalaisia animaatiolyhäreitä, jotka valmistettiin (erityisesti) jenkkisotilaiden viihdykkeiksi.

Kuten kohta voitte näistä lyhäreistä huomata, näissä piirretyissä amerikkalaisten tuolloisen sodan pääviholliset, Saksa ja Japani, joutuvat näissä piirretyissä aina alakynteen jenkkihiirien, jänisten ja muiden piirroseläinten astuessa puolustamaan isänmaataan, Pohjois-Amerikkaa. Voidaan todella sanoa, että nämä piirretyt valmistettiin kohottamaan amerikkalaisten varusmiesten isänmaallisuutta ja taistelutahtoa rankoissa sotatilanteissa, joissa valitettavassa todellisuudessa kaikki osapuolet kärsivät.

Iso paha susi Tex Averyn Blitz Wolf-propagandapiirretyssä

Aloitan Propaganda viikon yhdellä lempilyhärilläni, Tex Averyn ohjaamalla Blitz Wolf (1942)-piirretyllä. Tämä piirrospätkä on Texin villi ja vapaa muunnelma kaikille tutusta kansansadusta Kolme pientä porsasta. Nyt näemme millaiselta tarina olisi näyttänyt, jos se olisi sijoittunut sota-aikaan.

                                               Kannattaa katsoa!



             Lähetän lisää propagandapiirrettyjä lähipäivinä.

maanantai 18. huhtikuuta 2011

Animeohjaaja Osamu Dezaki on kuollut

Osamu Dezaki (1943-2011)

Animeohjaaja Osamu Dezaki menehtyi eilen keuhkosyöpään 67 vuotiaana, Japanissa. Hänen vanhempi veljensä, Satoshi Dezaki, on toiminut myös animeohjaajana.


Clannad (2007) jäi Dezakin viimeiseksi elokuvaohjaukseksi.

Vuonna 1943 syntynyt Osamu Dezaki oli mukana lukuisissa animesarjoissa ja elokuvissa pitkän uransa aikana. Dezakin kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat mm. animesarjat Ace wo Nerae!, Ashita no Joe, Space adventure Cobra, The Rose of Versailles, Takarajima ja elokuvat Clannad, Black Jack the movie ja Air.

Kuten jokaiselle animeohjaajalle, myös Dezakille muodostui omia ainutlaatuisia ohjaus -ja animointityylejä vuosien varrella. Dezaki-tyyliseen animeen kuuluvat dramaattiset hidastukset, jaettu kuvaruutu ja erilaiset valoefektit ratkaisevissa kohtauksissa.

Ashita no Joe oli Dezakin ensimmäinen ohjaustyö.

Tokiossa syntynyt Dezaki aloitti uransa mangapiirtäjänä jo lukiovuosinaan. Vuonna 1963 hän aloitti työnsä manga -ja animepioneeri Osamu Tezukan perustamassa Mushi Productionissa. Dezakin ohjaajadebyytti tapahtui vuonna 1970 animesarjassa Ashita no Joe. Yhdessä Masao Maruyaman kanssa Dezaki perusti Madhouse-animestudion vuonna 1972. Sittemmin Madhouse-studiosta on kehittynyt merkittävä tuotantoyhtiö japanilaiselle animaatiolle.

Osamu Dezaki tullaan muistamaan yhtenä merkittävänä animeteollisuuden edelläkävijänä.

sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Disney -muistojen verestystä


http://www.youtube.com/user/Disney0CoMoviesFIN

Tältä YouTube-sivulta jokainen Disney-fani voi katsoa (toistaiseksi) rakastetuimpia Disney-elokuvia erittäin hyvällä laadulla ja suomeksi dubattuna.

Omiin suosikkeihini lukeutuvat eritoten jännittävät mutta hauskat klassikot kuten Peter Pan (1953) ja Aladdin (1992). Yksi huomionarvoinen seikka Aladdin -elokuvassa on se, että sen suomenkielistä dubbausta Disney-yhtiöt kehuivat koko maailman parhaaksi Aladdin -dubbaukseksi. Aladdin -elokuvan suomenkielisessä versiossa Lampunhenkeä esittänyt Vesa-Matti Loiri sai Disney-yhtiöltä jopa kunniamaininnan hänen "ainutlaatuisen omaperäisestä" Henki-tulkinnastaan. Lampunhenkeä myöhemmissä Aladdin -elokuvissa ja piirrossarjassa on esittänyt koomikko Jope Ruonansuu, jonka roolisuoritus ylettyy vaivoitta Veskun tasolle.

Mikä Disney-klassikko on oma henkilökohtainen suosikkisi?

Rion musiikin synty

Blu, Jewel ja Bobo Rio de Janeiron yllä.

20th Century Foxin levittämä ja Blu Sky Studiosin toteuttama elokuva nimeltä Rio sai viime perjantaina (15.4.2011) Suomen virallisen ensi-iltansa. Elokuva julkaistiin samana päivänä myös Pohjois-Amerikassa.

Brasilian Rio de Janeiron karnevaalitunnelmiin sijoittuvassa Rio-elokuvassa on tavoitettu täydellisesti samba-tyylinen taustamusiikki brittiläissäveltäjä John Powellin ansiosta. Powellin tukena soundtrackin aikaan saamisessa on ollut myös monia kuuluja amerikkalaisia laulajia ja poppareita, ja jopa aito brasilialainen muusikko Sergio Mendez.

Suomenkielisen dubbausversion kuultua voi verrata laulajia ja sanoituksia alkuperäisversioon ja tehdä omat johtopäätöksensä siitä, kumpi versio on luontevampi. Luultavasti tulette siihen tulokseen, että suomenkielinen laulanta ei peittoa alkuperäistä amerikkalaista laulantaa. Onhan samba sentään ihan omanlaisensa musiikkigerne, joka istuu parhaiten afroamerikkalaisten suuhun.

Tässä lyhyessä making of-dokumentissa kerrotaan tiivistetysti, millaista Rion kaltaisen elokuvan säveltäminen on.



Tästä vuorostaan voi kuunnella ja tutustua Rio-elokuvan samba-tyyliseen musiikkiin.





Tiesittekö muuten, että Rio-elokuvan ohjaaja Carlos Saldanha on ohjannut Ice Age-trilogian. Tämän lisäksi hän on brasilialaissyntyinen ja hänen kotikaupunkinsa on Rio de Janeiro.
Ohjaajavalintana Saldanha on näin ollen ollut mitä ilmeisin ja parhain Rio-elokuvalle.

tiistai 12. huhtikuuta 2011

Pixarin kauneutta



Koska tämä vuosi on Pixar Animation Studiosin 25. juhlavuosi, on nyt minusta syytä muistella kaikkia niitä loistokkaita elokuvia, jotka ovat nostaneet tämän tietokoneanimaatioita edelläkäyvän tuotantoyhtiön huippusuosituksi ympäri maailman.


Tämä erinomainen fanivideo tuo nostalgian pintaan jokaiselle Pixar-elokuvia rakastavalle. Tiesittekö muuten että, Pixarin Toy Story 3-elokuvan ohjaaja Lee Unkrich piti tästä fanivideosta jopa niin paljon, että laittoi sen oman Twitter-sivunsa seinälle.

Lue lisää juhlavuodesta täältä: http://animaatiot.blogspot.com/2011/02/pixar-tayttaa-25-vuotta.html

lauantai 9. huhtikuuta 2011

Tarzan-elokuvan animointi oli haastavaa mutta tyylikästä

Jotta Tarzan-hahmosta voitiin tehdä uskottava, piti animaattorien tutkia mm. ihmisen anatomiaa ja lihasrakennetta.

Selailin vähän YouTuben videohakua ja löysin mielenkiintoisen 6 minuutin pätkän, jossa kerrotaan miten Disneyn Tarzan (1999)-elokuvan piirrossanimaatio syntyi.

Glen Keane, Tarzan-hahmon animaatiovastaava, isännöi ja kertoo videossa minkälaisten esteiden yli pitää päästä ennen kuin syntyy niin eloisa, villi mutta tunteikas lijaaneissa roikkuva apinamies, Tarzan.

Tiesitkö muuten, että Tarzanin liikeratoja voi verrata koripallon pelaajaan?


torstai 7. huhtikuuta 2011

Huhtikuun DVD-uutuudet




Tämän kuun DVD-julkaisut kattavat sisälleen ainakin nämä alle listaamani animaatioelokuva-nimikkeet. Kuten arvata saattaa, suurin osa huhtikuun tarjonnasta on saatavilla DVD-formaatilla. Sekaan on onneksi heitetty muutama Blu-ray-julkaisukin.

Kannattaa muun muassa kiinnittää huomiota Disneyn Mestarietsivä Basil Hiiri -ja Hiidenpata- DVD-julkaisuihin, DreamWorksin Megamind-elokuvaan ja muutaman animaatiosarjan DVD-julkaisuihin.
  • James ja jättipersikka, vain Blu-ray-julkaisuna
  • Disneyn klassikko 26: Mestarietsivä Basil Hiiri
  • Bambi 2 Combo, sisältää myös Blu-rayn
  • Pörri Orava 5
  • Disneyn klassikko 25: Hiidenpata
  • Megamind
  • Olsen Banden - på de bonede gulve, myös Blu-raynä
  • Code Lyoko 15 ja 16
  • Ben 10: Alien Force- kausi 2/ vol. 1-3
  • Cats & Dogs Box 1,2 vain Blu-ray-julkaisuna
  • Lego Hero Factory: Rise of the rookies
  • Peanuts: Happiness is a warm blanket
Toivottavasti löydät itsellesi näistä julkaisuista jonkun mukaansa tempaavan animaatioelämyksen.

sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Kaksin karkuteillä - Seikkailu, josta ei puutu hiuksia


Kaksin karkuteillä on Yhdysvaltalaisen Walt Disney Companyn vuonna 2010 tuottama animaatioelokuva, joka koostuu Tähkäpää ja Mestarivaras kertomuksista.

Elokuvan ovat ohjanneet Nathan Greno ja Byron Howard ja sen alkuperäisissä pääosissa ovat Mandy Moore ja Zachary Levi. Suomenkielisen version pääosat vetävät Maria Ylipää ja Lauri Tähkä. Elokuvan käsikirjoitus on Dan Fogelmanin käsialaa ja kauniin musiikin siihen ovat säveltäneet Alan Menken ja Glenn Slater. Elokuvan levittäjänä toimii Buena Vista Pictures.

Flynn ja Tähkäpään ensitapaaminen ei ole niin lämmin kuin voisi luulla.

JUONI

Vanha eukko nimeltä Gothel ottaa kuningaskunnan hallitsijaperheen esikoisen, Tähkäpään, vangikseen metsän uumenissa sijaitsevaan torniin. Gothel tarvitsee Tähkäpään yliluonnollisen pitkiä hiuksia, jotta hän pystyisi pysymään nuorekkaana. Tähkäpään kullankeltaiset hiukset saivat alkunsa, kun hänen äitinsä, kuningatar, sairastui pahasti odottaessaan Tähkäpään syntymistä. Kuningattaren hengen pelastanut ihmeellinen kultakukka sai synnytetyn Tähkäpään hiukset kasvamaan pitkiksi. Hiukset myös rupeavat hohkaamaan kultaisina, kun niille laulaa.

Elokuvan juoni kulminoituu Tähkäpää-nimisen tytön ja Flynn Rider-nimisen mestarivarkaan kohtaamiseen ja siitä seuraavaan seikkailuun.

Ryöstettyään prinsessalle kuuluvan tiaran naapurikuningaskunnasta, ylpeä, mutta uhkarohkea Flynn pakenee linnan vartijoita ja pettämiään rikostovereitaan metsän siimeksessä sijaitsevaan korkeaan torniin. Flynn, tuo valtakuntien halutuin ja hurmaavin varas, erehtyy pahimman kerran, kun hän suin päin kiipeää tuntemattomaan torniin, jossa lukittuna oleva Tähkäpää yhdessä Pascal-nimisen lemmikkikameleontin kanssa ottaa hänet vangiksi. Yksitoikkkoiseen elämäänsä kyllästyneen Tähkäpään kiristämän Flynnin on otettava hänet mukaansa tornin ulkopuolella aukeavaan ihmeelliseen maailmaan, jos hän halajaa päästä vapaaksi tornista. Pakon edessä mestarivaras taipuu tähän sopimukseen ja ottaa Tähkäpään mukaansa metsän siimekseen, joka kätkee sisälleen paljon ennalta arvaamattomia yllätyksiä, ja mikä olisikaan sen hauskempaa katsojalle.


ARVOSTELU

Kaksin karkuteillä-elokuva on juuri sellainen elokuva, joka kerää elokuvateatteriin sekä poikia että tyttöjä. Elokuvan päähahmot, Tähkäpää ja Flynn ovat hyväluontoisia ihmishahmoja, joilla tavallisen tallaajan tapaan menee välillä lujaa, välillä hitaasti.

Vaikka molemmat hahmot vaikuttavat aluksi yllätyksettömiltä, löytyy kummaltakin aivan omalaatuinen persoonallisuus. Mieleeni jä vellomaan erityisesti Flynnin machoilu, läpänheittäminen, itsekkyys, uhkarohkeat temput mutta tosi paikan tullen äärimmäinen pelkurimaisuus. Tähkäpää vuorostaan on hyvin tasainen Disney-tyylinen prinsessa, jonka elämästä puuttuu tarkoitus niin kauan, kunnes hän saa itseluottamusta ja rohkeutta lähteä sitä etsimään.


Maximus-hevonen on varsinainen ilmepakettti.

Monen hyvän elokuvan lähtökohtana on juonen lisäksi se, että päähenkilö saavuttaa jotain elokuvan aikana. Sen ei tarvitse välttämättä olla sen kummempaa kuin sisäinen kasvaminen, ja tämä lähtökohta toimii aina Disney-elokuvissa, sillä onhan katsojalle tarjottava seikkailun lisäksi myös jokin opetus. Tuttuun Disney-tyyliin kuuluu tietenkin koomiset sivuhahmot, joihin tässä elokuvassa lukeutuu mm. kuninkaallisten vartijoiden uskollinen, Flynn Rideriä jäljittävä Maximus-hevonen. Maximus on yksi ilmeikkäimmistä hahmoista koko elokuvassa. Sen naamanvääntelyt tuovat mieleen koomikko Jim Carreyn.

Kaksin karkuteillä tarjoaa vaihtelevan miljöön, jota riittää metsistä rosvojen täyttämään kuppilaan ja korkeista linnakkeista kauniiden lyhtyjen täyttämään taivaaseen.

Peruspakettia osasi odottaa elokuvalta heti trailerin katsottuani, mutta kokonaisuutena jokainen Disney-elokuva osaa minut aina positiivisesti yllättää. Erityisesti 3D-versio toimii elokuvassa moitteettoman kauniisti, ja tuo lisäsyvyyttä siihen. Tällaisia elokuvia on omasta mielestäni vaikea arvostella ainakaan negatiivisesti.

                                                      LOPPUARVIO: * * * *


Elokuvan tuotannon alkuvaiheessa käytetty logo.

TIESITKÖ TÄTÄ?

  • Elokuvaa tyostettiin Disneyllä pitkään tuotantonimellä Rapunzel (suom. Tähkäpää) mutta nimi vaihdettiin lopulta Tangled-nimiseksi (suom. Kaksin karkuteillä). Elokuvan ohjaajat Nathan Greno ja Byron Howard perustelivat elokuvan ensi-illassa (24.11.2010) nimimuutosta sillä, ettei esim. Toy Story-elokuvankaan nimi voi olla Buzz Lightyear, koska Buzz ei ole elokuvan ainoa päähenkilö.
  • Elokuvan nimimuutoksella haluttiin myös saada miespuolisia katsojia elokuviin, sillä vuoden 2009 käsinpiirretty Prinsessa ja sammakko-elokuva ei ollut lipputuloiltaan niin suuri saavutus mitä Disney-yhtiöt olivat toivoneet. Tämän uskotaan johuneen siitä, että elokuvan nimi "prinsessa"on aiheeltaan kiinnostanut enimmäkseen tyttöjä.Välttääkseen samanlaiset lipputulotappiot Disney vaihtoi uusimman elokuvansa, Rapunzelin, nimen Tanglediksi.
  • Kaksin karkuteillä voitti International 3D Society Creative Arts-palkinnon vuoden parhaan 3D-kohtauksen johdosta. Elokuva on myös ehdolla kymmenelle muulle palkinnolle, joista mainittakoon Golden Globe (Vuoden paras animaatioelokuva) ja Paras musiikki kappale.
  • Kaksin Karkuteillä-elokuvan 260 miljoonan dollarin budjetti teki siitä kalleimman animaatioelokuvan, mitä on tehty tähän mennessä. Se on myös kaikkien aikojen toiseksi kallein elokuva Pirates of the Caribbean: Maailman laidalla (2007)-elokuvan jälkeen.

Kaksin karkuteillä-elokuvalle on myös omat nettisivut: http://www.disney.fi/kaksin-karkuteilla/koti.jsp
                                                 

perjantai 1. huhtikuuta 2011

Uuden Nalle Puh -elokuvan esimakua




Disney-yhtiöt julkaisivat vastikää tämän minuutin kestoisen klipin tänä vuonna julkaistavasta Nalle Puh -elokuvasta. Ainakin piirrosanimaatio näyttää yhtä luontevalta kuin ensimmäisissä Nalle Puh-aiheisissa elokuvissa ja sarjoissa.