lauantai 19. maaliskuuta 2011

Alfred on Alfred

Monessako tämän päivän lastensarjassa voi nähdä esim.  natsi-viittauksia?

Tässä muutamia hauskoja kokoonpano/ote-videoita Alfred J. Kwak-sarjan kohtauksista.

Ensimmäisestä videosta käy ilmi, miten kovaa kiroilemista lastenohjelmissa voidaan näyttää- tai pitäisi kai sanoa "kuulla".


Toinen videopätkä käsittelee lastenohjelmissa harvemmin nähtyä ja arkaluontoista teemaa, huumeita.


Kolmas videopätkä käsittelee rasismia ja rasistisia herjauksia.


Ja viimeinen uhkailemista ja väkivaltaisia toimenpiteitä.Yksi syy, miksi Alfred J. Kwak on niin erilainen piirrossarja kuin moni muu lapsille suunnattu ohjelma, on sen sisältämä opettavaisuus ja kantaa ottavat teemat.

On kuitenkin kummaa, että nykypäivän lastenohjelmat on useasti täytetty ylenpalttisella lempeydellä ja söpöydellä, jolloin suuret -ja opettavaiset teemat rikkoisivat sarjassa vallitsevan huolettomuuden illuusion. Tietokoneetkin ovat vain lisänneet liukuhihna-sarjojen tuotantoa entisestään, jolloin moni hyvä idea on pilattu harkitsemattomilla ratkaisuilla, jotka näkyvät yleensä sekä visuaalisessa toteutuksessa että juonessa.

Olen vakaasti sitä mieltä, että 1900-luvulla osattiin pitää piirrossarjoissa jonkinlaista laatuvaatimusta kokonaisuuden suhteen mutta ehkä näemme vielä Alfredin kaltaisia tuotoksia tulevina vuosina.

Toivotaan parasta...

2 kommenttia:

  1. Alfred J. Kwak todellakin eroaa muista tv-sarjoista sillä, että siinä on niin paljon reaalimaailmaan liittyviä aiheita, kuten luonnonkatastrofit, rikollisuus, rasismi etc. Ja tuohon natsijuttuun viitaten, totta, monessako piirretyssä on viittauksia niihin tai esimerkiksi sotiin? AJK on ainoa, jossa olen näitä nähnyt.

    Kyllä tämä Alfred J. Kwak on niin hyvä sarja, etten voi sen katsomista näin "nuoruusaikuisiällänikään" lopettaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä blogista, mielenkiintoisia tekstejä olet kirjoittanut :))

    VastaaPoista