tiistai 30. marraskuuta 2010

Mikä oli vuoden paras animaatioelokuva?



Joulukuun kyselyäänestyksen aihe blogissani on vuoden paras animaatioelokuva. Mikä tänä vuonna julkaistuista animaatioelokuvista oli sinun mielestäsi kaikkein paras?

Äänestys on käynnissä jouluaattoon saakka. Kysely löytyy blogitekstieni alapuolelta.

Toy Story - Hulvaton 3D-mainos



Omasta mielestäni tämä on yksi hulluimmista 3D-mainoksista mitä on tehty, joten päätin panna sen myös blogiini nähtäville. Nuo Buzzin törmäykset tuntuvat ruudun läpi!

Chrono Crusade alkaa ensi kuussa


Daisuke Moriyaman piirtämä kahdeksan osainen mangasarja Chrono Crusade alkaa ilmestyä Suomessa joulukuusta lähtien. Uuden mangasarjan pokkarin julkaisu tapahtuu aina kerran kuussa ja sen julkaisijana toimii Punainen Jättiläinen. Moriyaman piirsi mangasarjan 1998-2004 välisenä aikana. Vuonna 2003 Chrono Crusade-magasta tehtiin 24 jaksoinen animesovitus.

Chrono Crusade on fiktiivinen toimintasarja, joka on suunnattu ennemmin pojille. Tarina sijoittuu 1920-luvun Yhdysvaltoihin, jossa vasta käyty sota on vapauttanut maan alla lymynneet paholaiset maankamaralle. Päähenkilöt ovat nuori neito Rosetta ja hänen demoni-partnerinsa Chrono, jotka matkustavat eripuolille maata eliminoimaan ihmiskuntaa uhkaavia demoneja. Matkan aikana Rosette etsii myös kadonnutta veljeään.

Ensimmäinen pokkari julkaistaan 8.12.2010.

Kaksin Karkuteillä - Huima lipputuloavaus Amerikassa




Walt Disney Feature Animationin uusin kokoillan elokuva Tangled (suom. Kaksin Karkuteillä) teki räjähtävän alkukirin viime viikonlopun aikana ja ohitti analyytikoiden odotukset ansaitsemalla 49.100. 000 dollarin lipputulot. Kun vielä amerikkalaisten 5 päivän kestoisen kiitospäiväloman lipputulot lasketaan mukaan, elokuvan lipputulot kohoavat huimaan 69.000.000 dollariin.

Disneyn ensimmäinen CGI -prinsessa-animaatioelokuva jäi noin miljoonalla dollarilla uusimman Harry Potter-elokuvan varjoon mutta se on silti tähän mennessä tuottanut sellaisen rahasammon, että sitä on kutsuttu Walt Disney Feature Animationin parhaiten tuottaneeksi animaatioelokuvaksi.

Kaksin Karkuteillä tulee Suomen ensi-iltaan ensi vuoden alussa.

maanantai 29. marraskuuta 2010

Sunday Funnies (28/11/2010)



Viikon piirrokset ovat piirtäneet Francesco Marciuliano, Mike Peters, Hillary Price ja Mark Tatulli.

Katso ja lue sarjakuvat täältä: http://www.cartoonbrew.com/comics/the-sunday-funnies-112810.html

sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Viikon uutuudet! (22-28.11.2010)




Tällä viikolla julkaistiin DVD:llä ja Blu-Rayllä mm. vuoden menestynein animaatioelokuva Toy Story 3. Tämän lisäksi kaupoista löytyy nyt myös muita kiintoisia joululahjatoiveita...

Mangat:
  • Bleach osa 19, Julkaisija: Sangatsu Manga
  • Salapoliisi Conan, Julkaisija: Egmont Kustannus
Sarjakuvat:
  • Aku Ankka nro 47, Julkaisija: Sanoma Magazines
  • Korkeajännitys nro 8, Julkaisija: Egmont Kustannus
  • Tom ja Jerry nro 11, Julkaisija: Yhtyneet Kuvalehdet
  • Barbie nro 12, Julkaisija: Egmont Kustannus
  • Toy Story nro 4, Julkaisija: Sanoma Magazines
DVD:t
  • Tom and Jerry's Halloween
  • Tom and Jerry's Magical Misadventures
  • Tom and Jerry in Space
  • Tom and Jerry's Winter Wackyness
  • Monsters vs Aliens/ Madagascar 1/Wallace & Gromit
  • Toy Story 3 (DVD ja Blu-Ray)
  • Toy Story 1-3 Box (DVD ja Blu-Ray)
  • Lupin The Third (Seikkailu 3-4)


Nakke Nakuttaja - Hekottavan tikan tarina



Viime torstai (25.11.2010) oli merkkipäivä taas yhdelle maailman tunnetuimmalle ja pidetyimmälle animaatiosankarille. Nakke Nakuttaja täytti pyöreät 70 vuotta ja liittyi samalla vuoden muiden 70 vuotta täyttäneiden animaatiohahmojen kaartiin, johon kuuluvat Väiski Vemmelsääri (27.7.1940) ja Tom ja Jerry (10.2.1940). Myös Retulle, Tahvolle, Vilmalle ja Bettylle tämä vuosi oli juhlavuosi, sillä Kiviset ja Soraset-sarja täytti 50 vuotta (30.9.1960).

Tässä artikkelissa kerron Nakke Nakuttaja-hahmon synnystä ja menestyksestä.

ENSIESIINTYMINEN

Nakke Nakuttaja (Woody Woodpecker) oli tunnetun amerikkalaisen Walter Lantz Productions animaatiostudion piirroshahmo ja maskotti, jonka loivat yhdessä Walter Lantz Productions-yhtiön johtaja Walter Lantz sekä entinen Warner Bros animaatiostudion storyboard-veteraani Ben Hardawayn.
Naken ensiesiintyminen tapahtui Anselmi Pandan tähdittämässä piirretyssä nimeltä Knock Knock (25.11.1940). Anselmi Panda oli noina aikoina vielä Walter Lantzin piirrettyjen kirkkain tähti mutta Nakke ajoi hänen ylitseen hullulla naurullaan ja vieläkin hullummalla ulkonäöllään. Walter Lantz-yhtiön piirretyt tunnetaan hyvin niiden omaperäisestä nimestä Walter Lantz Cartune. Huomatkaa, että sana cartoon (suom. piirretty) on kirjoitettu tyyliin cartune. Kuten Disneyn Silly Symphony, Warner Brossin Merrie Melodies ja Looney Tunes sekä Harman ja Ising Studion Happy Harmonies-lyhytfilmisarjat, myös Lantzin piirretyillä oli keksitty sarjanimi, jota mikään toinen animaatiostudio ei käyttänyt.

Valttu Mursun ensiesiintyminen lyhytfilmissä nimeltä The Beach Nut (1944)

VÄSKI + REPE = NAKKE


Harva tietää, että Nakke on kahden Warner Bros-studion piirroshahmon, Väiski Vemmelsäären ja Repe Sorsan, yhdistelmä. Tämä johtuu siitä, että Ben Hardawayn oli ennen Walter Lantzin palvelukseen astumista työskennellyt Looney Tunes-piirrettyjen parissa. Hardawayn työskenteli 30-luvun lopulla paljon Väiski-hahmon parissa. Hardawayn oli myös ohjannut vuosina 1938-1939 kaksi piirrettyä, joissa esiintyi Väiski-prototyyppi. Näissä varhaisissa piirrospätkissä Väiskin luonne oli vielä monella tapaa kehittymässä.

Väiskin ja Repen prototyypit olivat vielä 1930-luvulla hiomattomia ja hyvin kokeellisia, joten heidän persoonallisuuden kehittyessä heiltä hävitettiin kaikki turhat ominaisuudet pois. Kuitenkin Hardawayn mielestä Väiski-prototyypin nauru ja Repe-prototyypin ronski kiusanteko ja hulluus istuivat kuin nakutettu myöhemmin keksitylle Nakelle.

Naken sekä Väiskin ja Repen äänenä toimi yksi maailman tunnetuimmista ja parhaista ääninäyttelijöistä nimeltä Mel Blanc. Blanc keksi jo kouluaikoinaan hullunkurisen hekotusnaurun, josta paljon myöhemmin muodostui Nakke-hahmon tavaramerkki. Blanc toimi Naken äänen neljässä piirretyssä, jonka jälkeen hahmon äänenä ovat toimineet Ben Hardaway, Grace Stafford, Cherry Davis ja Billy West.


Walter Lantz (1989-1994)

LANTZIN STUDION EHDOTON YKKÖNEN

Naken suuri suosio Anselmi Panda-piirretyssä johti tietenkin hänen itse tähdittämään lyhytfilmisarjaan. Ensimmäinen Naken yksin tähdittämä lyhytfilmi oli nimeltään Nakke Nakuttaja (Woody Woodpecker,1941), jossa hahmon nimikin julkistettiin ensimmäistä kertaa. Nakke-piirretyjen pääohjaajat aina vuoteen 1951 saakka olivat Alex Lovy, James Culhane sekä enstinen Disney-veteraani Dick Lundy. Vuodesta 1951 vuoteen 1972 saakka Naken pääohjaajina toimivat Walter Lantz, Sid Marcus, Paul j. Smith sekä Disney-veteraani Jack Hannah. Piirrettyjen julkaisijana toimi Universal International/Pictures koko Nakke-sarjan ajan. Universal omistaa nykyisin Naken ja kumppaneiden oikeudet.

Naken ulkomuoto koki suuren muutoksen Shamus Culhane ohjaamassa lyhytfilmissä nimeltä The Barber of Seville (1944), jossa Nakesta tehtiin pyöreämpi, hampaaton, siistimpi ja virtaviivaisempi. Uuden Naken ulkonäön suunnittelivat Art Heinemann ja Emery Hawkins. Suurista ulkopuolen muutoksista huolimatta sen älyvapaa persoona säilytettiin.

Pian tämän jälkeen Nakke-sarjaan luotiin uusia hahmoja kuten ruotsalaisella murteella puhuva mursu nimeltä Valttu (Wally Warlus) piirrospätkässä The Beach Nut (1944) sekä sikaria polttava korppikotka nimeltä Pusse (Buzz Buzzard) piirrospätkässä Wet Blanket Policy (1948). Wet Blanket Policy oli myös ensimmäinen Nakke-piirretty, jossa soi The Woody Woodpecker Song. Piirretty sai musiikistaan Oscar-ehdokkuuden vuonna 1948. Naken rinnalla seikkailevat myöhemmissä piirretyissä  myös veljenpoika Heka (Knothead), veljentyttö Heta (Splinter) ja Gabby Gator.

Pusse Korppikotkan ensiesiintyminen lyhytfilmissä nimeltä Wet Blanket Policy (1948)


Varhaiset 1940-luvun Nakke-piirretyt olivat sarjan laadukkaimpia taiteellisesta näkökulmasta, koska Lantzin animaatiostudio kärsi myöhemmin finanssiongelmista. Lantz joutui jopa sulkemaan studionsa pariksi vuodeksi mutta sai avattua sen uudelleen 1950-luvun alussa. Naken uudeksi ääninäyttelijäksi vaihtui Walter Lantzin vaimo Grace Stafford, joka toimi Naken äänenä aina Bye, Bye, Blackboard (1972) piirrettyyn saakka. Vuonna 1972 Walter Lantz sulki studionsa lopullisesti. Nakke Nakuttaja-lyhytpiirrettyjä oli yli 30 vuoden aikana kertynyt huimat 195 kappaletta.

Nakesta on tehty myös kaksi TV-sarjaa:

Esikoinen oli The Woody Woodpecker Show, jota näytettiin ABC-kanavalla vuodesta 1957-1958. Puolen tunnin mittaisiin jaksoihin oli koottu parhaimpia Walter Lantz-yhtiön piirrettyjä vuosien saatosta, joissa esiintyivät mm. Nakke, Anselmi ja Ville Viluinen. Sarja näytettiin muutama vuosi sitten myös Suomen MTV3-kanavalla nimellä Nakke Nakuttaja.
Universal Animation Studios tuotti vuosien 1999-2002 aikana täysin uuden Nakke-sarjan nimeltä The New Woody Woodpecker Show. Nakke ja kumppanit seikkailevat sarjassa aivan uusissa jaksoissa. Sarjaa esitettiin amerikkalaisella Fox Kids-kanavalla ja se on nähty myös MTV3-kanavalla 2000-luvun alussa. 53-jaksoinen sarja sai hyvin eriäviä mielipiteitä faneilta ja kuulemma osa sarjan jaksoista jätettiin julkaisematta televisiossa sen huonon suosion takia.

Nakella oli Suomessa pitkään oma nimikkolehti vuodesta 1955 aina vuoteen 1994 saakka. Lehdessä seikkailivat Walter Lantz-yhtiön omistamien hahmojen lisäksi myös Warner Bros-yhtiön Looney Tunes-hahmot sekä Paul Terryn luomat Terrytoon-hahmot.

TIKAN MERKKIHETKET

  • The Woody Woodpecker Song  (Oscar-ehdokkuus, paras musiikki), 1948
  • Musical Moments from Chopin  (Oscar-ehdokas, vuoden paras lyhytpiirretty), 1947
  • Destination Moon, 1950 ( Naken ensimmäinen cameo live-action-elokuvassa)
  • Spook-a-Nanny, 1964 (TV-speciaali)
  • Who Framed Roger Rabbit ( cameo, 1988)
  • From the Earth to the Moon (TV miniseries) (1998, kohtaus)
Nakelle sekä hänen isälleen Walter Latzille on myönnetty oma tähti Hollywood Walk of Famella. Se on varmasti ollut hyvin oikeutettua sillä ovathan he tuoneet maailman ihmisille monta vatsanpohjassa tuntuvaa nauruhetkeä. Walter Lantz on legenda, joka elää ikuisesti hullun hauskojen piirrettyjensä kanssa nauravan tikkansa siivellä.

                    HYVÄÄ SYNTYMÄPÄIVÄÄ NAKKE!


lauantai 27. marraskuuta 2010

Minkä maalainen animaatio on lempparisi?- Kyselyn tulos

Japanilainen anime ei ole ajanut amerikkalaisen animaation yli.

Pidin noin kuukauden ajan yleisöäänestystä blogissani, jossa kysyttiin "Minkä maalainen animaatio on lempparisi"? Tulos ei ollut yksimielinen vaan amerikkalainen ja japanilainen animaatio saivat kympikin yhtä paljon ääniä. Selvästikkään brittiläiset Stop-motion animaatiot eivät ole yhtä paljon nuorten mieleen kuin japanilaiset animesarjat ja yhdysvaltalaiset Disney ja Pixar tuotokset.

Kiitos kaikille äänestäjille!

keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Monsterit Oy - Jatko-osa tulossa vuonna 2012?


Pixar animaatiostudion ensimmäinen Monsterit Oy (2001)-elokuva keräsi yli  525.4 miljoonan dollarin lipputulot ympäri maailman. Tämä kertoo siitä, että elokuvasta pidettiin ja siksi myös jatko-osa elokuvalle ei varmastikkaan olisi huono ajatus.

Pixar on kertonut Monsterit Oy jatko-osasta seuraavaa:
  • Pete Docter, ensimmäisen Monsterit-elokuvan ohjaaja, ei tule ohjaamaan jatko-osaa.
  • John Goodman (Taren alkup.ääni) ja Billy Crystal (Masin alkup.ääni) palaavat rooleihinsa uudessa elokuvassa.
  • Elokuvan alkuperäiseksi Pohjois-Amerikan julkaisupäivämääräksi ilmoitettiin aluksi 16.11.2012 mutta se vaihdettiinkin aikaisemmaksi (2.11.2012). * PS. Alkuperäistä julkaisupäivämäärää saatetaan vielä jatkossakin muuttaa!
 Päivitän tätä artikkelia sitä mukaa kun lisätietoja julkaistaan.

tiistai 23. marraskuuta 2010

Dragon Ball -spinoff alkaa joulukuussa


Kuuluisa mangaka Naho Ooishi alkaa piirtää  Dragon Ball-spinoffmangaa nimeltä Dragon Ball SD Shueishan uuteen Saikyoo Jump-lehteen. Lapsille suunnatun mangan ensimmäinen osa julkaistaan Saikyoo Jump-lehdessä kolmas joulukuuta 2010.

Dragon Ball -spinoffmangassa tulee esiintymään vanhojen tuttujen hahmojen lisäksi myös yksi uusi mutta tunnettu hahmo, vihjaisee Weekly Shounen Jump-lehti.

Shounen Jump-lehti on ilmoittanut julkaisevansa myös neljä muuta spinoff-mangasarjaa, joihin lukeutuvat Kenji Tairan Rock Lee no Seishun Full-Power Ninden ( Narutosta), Hirofumi Takein Chopperman ( One Piecestä), Toshinori Takayaman Vongola GP Kuru! (Katekyo Hitman Reborn!) ja Akitsugu Mizumoton Gourmet Gakuen Toriko (Torikosta).

Dragon Ball-mangan luoja Akira Toriyaman on yhdessä mangansa kanssa ollut hyvin arvostettu ja tunnettu ympäri maailman aina vuodesta 1984 lähtien, jolloin Dragon Ball-manga julkaistiin ensimmäistä kertaa Weekly Shonen Jump-lehdessä. Alkuperäinen Dragon Ball-mangasarja pyöri lehden sivuilla yli kymmenen vuotta.

maanantai 22. marraskuuta 2010

Hop -elokuvan juliste nyt nähtävillä



Universal Studios ja Illumination Entertainment (Itse Ilkimys) julkaisevat pääsiäis-teemaisen elokuvan nimeltä Hop ensimmäinen päivä huhtikuuta 2011. Tim Hill (Alvin ja pikkuoravat) on ohjannut tämän live-action/animoidun elokuvan, jonka pääosissa on Russell Brand (Pääsiäispupu). Ensimmäinen ennakkojuliste julkaistiin tänä viikonloppuna.

Hauskaa pääsiäisen odotusta!

Sunday Funnies (21/11/2010)



Viikon sarjakuvien piirtäjät ovat Mark Tatulli ja Leigh Rubin.
Lue täältä: http://www.cartoonbrew.com/comics/the-sunday-funnies-112110.html

sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Kaupoissa nyt! (21.11.2010)




Sarjakuvat:
  • Aku Ankka nro 46, Kustantaja: Sanoma Magazines
  • Karvinen nro 11, Kustantaja: Egmont Kustannus
Mangat:
  • Naruto osa 34, Kustantaja: Sangatsu Manga
  • Shugo Chara! osa 3, Kustantaja: Sangatsu Manga
  • The Gentlemen's Alliance Cross osa 9, Kustantaja: Egmont Kustannus
DVD:t ja Blu-Ray:t
  • Tingeling 1-3 (3-disc)
  • SamSam vol. 1
  • Luxo Lamp Pixar Box
  • Fullmetal Alchemist 11, Julkaisija: Future Film
  • Alice in Wonderland/ Night Before Christmas (2-disc)
Sinisellä merkityt= Blu-Ray

lauantai 20. marraskuuta 2010

Vanhat Muumit - Suloisia satuhahmoja vai ronskeja rellestäjiä?

 Muumipeikko vai virtahepo?

Moomin
(ムーミン Mūmin) on japanilainen TV-animesarja, jota esitti Fuji Television vuosina 1969-1970. Sarja perustui etäisesti suomalaisen Tove Janssonin Muumihahmoihin ja heidän seikkailuihinsa. Sarja sai myös jatko-sarjan nimeltä Shin Moomin (Uusi Muumi) vuonna 1972.

Ensimmäinen Muumi -anime tunnetaan nykyisin lähinnä siitä, ettei Tove Jansson pitänyt sarjasta, koska se ei edustanut sitä, mitä hän halusi Muumihahmojensan olevan: " Iloisia, kilttejä ja hyvin käyttäytyviä otuksia, joilla ei ole rahaa, autoja tai mitään moderneja kodinkoneita ja laitteita. Sarjaa ei koskaan käännetty suomeksi tai englanniksi ja sen esittäminen kiellettiin kaikissa maissa paitsi Japanissa.

Pikku Myy ja Niiskuneiti.

Katsoin suurimman osan kummankin sarjan jaksoista tämän vuoden alussa YouTubesta. Samalla huomasin monta seikkaa, jotka puhuvat tavallaan Tove Janssonia vastaan. Olen varma, että japanilaiset ovat  ottaneet paljon mallia näihin kahteen TV-sarjaan Tove Janssonin piirtämistä Muumipeikko -sarjakuvista, joita hän piirsi englantilaista Evening News-sanomalehteä varten vuosina 1954-1959. Sarjakuvissa moniesn Muumihahmojen ulkonäkö on samankaltainen kuin tässä ensimmäisessä animessa. Toven piirtotyyli näkyy selkeästi esim. Nuuskamuikkusen ja Mymmelin hahmomalleissa.

Mymmelin ulkomuoto mukailee Toven piirrosta.

Näiden kiellettyjen animesarjojen tekijöihin lukeutuu Japanin animaattorien eliittiä. Muumi (1969-1970) -sarjan jaksot 1-26 tuotti maineikas Tokyo Movie Shinsha. Ensimmäisen sarjan loput jaksot (27-65) sekä Shin Muumi -sarjan tuotti puolestaan Osamu Tezukan Mushi Productions.

  • Ohjaajat: Masaaki Osumi (Muumi 1969, jaksot 1-26), Rintaro (Kaikki loput jaksot)
  • Animaatio-ohjaaja: Yasuo Otsuka (Tokyo Movie Shinshan jaksot)
  • Animaattori: Hayao Miyazaki (Tokyo Movie Shinshan jaksoissa)

Muumipapan viinikellari.

Suomalaiset animen ystävät ovat saaneet viime vuodet nauttia mestariohjaaja Hayao Miyazakin elokuvien julkaisuista Suomessa. Harva kuitenkaan tietää, että Miyazaki on aikoinaan animoinut suomalaisia Muumihahmoja. Hän toimi ensimmäisten japanilaisten Muumi -sarjojen pääanimaattorina. Muumi oli yksi tulevaisuuden mestarin ensimmäisistä animaatioprojekteista. Miyazakin pitkäaikainen ystävä ja kolleega Yasuo Otsuka vuorostaan toimi Muumi -sarjassa sekä animaatio-ohjaajana että hahmosuunnittelijana. Otsuka tunnetaan säpsäkkäästä ja hyvin sulavasta liikeanimoinnistaan. Hänen muihin animaatio-ohjauksiinsa kuuluvat mm. Miyazakin ohjaamat Tulevaisuuden poika Conan (1978) ja Cagliostron linna (1979).

Kaljun Nuuskamuikkusen ulkonäkö mukailee Toven sarjakuvia.
Studio Ghiblin ohjaaja Isao Takahata on kommentoinut Muumeja näin: "Muumit opettivat meille tärkeän asian. Jokaisella Muumihahmolla on on hyvin erilainen persoonallisuus. Kun joka viikko sattui jotain odottamatonta, kukin hahmo suhtautui siihen aivan omalla tavallaan. Minusta se oli hienostunutta". Muumien yksilökeskeisyyteen kannustava elämäntapa teki hahmoista hyvin suosittuja yhteisökeskeisten japanilaisten keskuudessa. Muumit vakiinnuttivat suosionsa Japanissa nimenomaan näiden ensimmäisten animesarjojen kautta.

Katsottuani lähes kaikki jaksot näistä kahdesta Muumi -sarjasta huomasin, etteivät ohjaajat ja animaattorit osanneet päättää minkälaisilta he halusivat hahmojen näyttävän. Ensimmäisissä Osumin ohjaamissa jaksoissa (1-13) Muumiperheen hahmot on piirretty hyvin pulleiksi ja isokuonoisiksi otuksiksi, joilla on virtahepomaisen pyöreät silmät ja paksut korvat. Vuorostaa jaksoissa 14-26 Muumien kuonoja on pienennetty ja vartaloa laihdutettu. Tämän jälkeen Tove oletettavasti vaati sarjan tuotannon päättämistä, mitä ei kuitenkaan tapahtunut. Sen sijaan sarjan tuotantoyhtiönä jatkoi Tokyo Movie Shinshan sijasta Mushi Productions. Samalla suurin osa työryhmästä vaihtui. Ensimmäisten Rintaron ohjaamien jaksojen aikana (27-65) Muumiperheen ja muiden hahmojen ulkomuoto mukailee erittäin tarkasti Janssonin piirtämiä esikuvia. Kuitenkin sarjan edetessä hahmojen ulkonäkö vakiintuu animetyylisemmäksi ja pysyy sellaisena myös Shin Muumin -sarjan ajan.
                                         
Rintaron Muumipeikko on pienempi, mutta sopusuhtaisempi.

Monien huhujen mukaan Muumipappa röpöttelee usein näissä vanhoissa sarjoissa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä sarjassa on tasan yksi jakso, Missä on ihana kevät?, jossa suurin osa hahmoista juopottelee Yksinäisillä vuorilla sijaitsevassa kapakassa. Sarjan muissa jaksoissa saatetaan juhlatilaisuuksissa korkata pullo kuohuvaa, mutta sitä ei juoda krapulaan asti toisin kuin monissa Toven Janssonin ja Lars Janssonin aikuisille suunnatuissa sarjakuvissa. Hyviä esimerkkejä Muumien paheita käsittelevistä sarjakuvista ovat Toven Muumit Rivieeralla ja Larsin Muumit Torrelorcalla, jossa Muumit kokeilevat jopa huumeita. Kukaan ei voi väittää, että japanilaiset olisivat keksineet kaikki nämä ns. epäsoveliaat Muumien käytöstavat omasta päästään.

Joidenkin lähteiden mukaan näiden vanhojen Muumi -sarjojen 117 jaksoa eivät pohjaudu ollenkaan Janssonien tarinoihin. Silti sarjat sisältävät useita jaksoja, joihin on lainattu tarinallisia vaikutteita kirjoista ja sarjakuvista. Tässä on muutama esimerkki:

  • Jakso 1. Silkkihatun salaisuus - Vaikutteita: Taikurin Hattu
  • Jakso 3. Sade! myrsky!! tulva!! - Vaikutteita: Vaarallinen juhannus
  • Jakso 27. Ninni, joka kadotti kasvonsa - Vaikutteita: Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia

Niisku sarjassa Shin Moomin (1972)

Kuten aiemmin mainitsin, suurin osa Muumi -sarjojen sivuhahmojen ulkonäöstä pohjautuu Janssonien kirjoihin ja sarjakuviin. Niiskuneidin veljelle Niiskulle on piirretty molemmissa sarjoissa tuomareille ominainen kihara peruukki. Peruukki perustuu Toven piirtämään kuvaan Niiskusta kirjassa Taikurin Hattu. Samaisessa kirjassa esiintyneet Tiuhti ja Viuhti ovat sarjassa ulkonäöltään myös täysin Toven piirrosten näköisiä. Näissä vanhoissa Muumi -sarjoissa myös monet satunnaiset hahmot kuten Surku -koira ja Tuutikki esiintyvät paljon enemmän kuin esimerkiksi Muumilaakson Tarinoita (1990) -sarjassa. Mielenkiintoinen yksityiskohta on myös se, ettei Mörkö ole näissä vanhoissa sarjoissa pelottavan jäätävä kummajainen kuten Muumilaakson Tarinoissa, vaan yksinäisyyttään kipuileva sympaattinen hahmo. Vanhoissa Muumi -sarjoissa sivuhahmoina vilahtavat myös Haisuli, Fredrikson, Hattivatit, Taikuri ja Piisamirotta, jonka voisi jopa luokitella yhdeksi sarjan keskeiseksi hahmoksi.

Suurin osa näistä Muumi -jaksoista sopii myös lapsille.

Monet lähteet väittävät, että vanhat Muumi -sarjat suunnattiin aikuisille. Tämä ei ole kuitenkaan totta, jos tarkastelee lähemmin sarjan jaksojen sisältöä. Masaaki Osumin ohjaamia jaksoja voisi luonnehtia eniten teemoiltaan aikuisille suunnatuiksi, vaikka niidenkään sisältö ei sinällään lapsille haitallista, vaikka Tove antoi niin ymmärtää. Kyseisissä jaksoissa ei ole läsnä pelkästään satunnainen väkivalta, aseet tai autot, vaan myös leppoisa ja turvallinen elämä. Jaksojen juonirakenteista näkee selkeästi, että tekijät tavoittelivat pääkohderyhmänään lapsia. Erityisesti Rintaron ohjaamat myöhemmät jaksot sijoittuvat selkeästi Toven ja Lars Janssonin Muumilaaksoon, jossa kaikenlaista ihmeellistä ja kummallista voi tapahtua. Muumi (1969-1972) -sarjoja voisi verrata Alfred J. Kwak (1989) -sarjaan, joka on myös lapsille suunnattu, muttei liian lapsellinen aikuisille.

Muumipeikon ulkonäkö lähimmillään alkuperäistä.

Tarkasteluni jälkeen olen vahvasti sitä mieltä, että ainakin ensimmäisen Moomin -sarjan jaksot 27-65 sekä Shin Moomin -sarja kokonaisuudessaan voitaisiin esittää myös Suomen televisiossa. Lapset tottuisivat varmasti aikuisia paremmin sarjojen poikkeavaan sivuaaliseen tyyliinkin. Sarjat edustavat pohjimmiltaan sitä, mitä Tove Jansson halusi Muumihahmojensa olevan Muumilaakson Tarinoita-sarjassa, joka on myös hyvin vapaamielinen tulkinta alkuperäisistä kirjoista ja sarjakuvista.

Muumipeikon lopullinen ulkonäkö Rintaron jaksoissa.

Linkki 2020: Katso Moomin (1969) ja Shin Moomin (1972) -sarjaa englanniksi tekstitettynä täältä.

perjantai 19. marraskuuta 2010

One Piece 60 - Uusin pokkari myi 2 miljoonaa kappaletta 4 päivässä



One Piece -manga on taas kerran Japanin myydyimpien mangapokkarien ykkönen. Arvioiden mukaan Eiichiro Odan uusin kokoomapokkari myi Japanissa neljänteen julkaisupäiväänsä mennessä yli 2 miljoonaa kappaletta. Pokkari tuli myyntiin 4. marraskuuta.

One Piece 60 -mangapokkarin myydyt 2 094 123 kappaletta tekevät siitä Orionin tilastohistoriassa ensimmäisen mangan, joka rikkoi 2 miljoonan kappaleen rajan ensimmäisellä myyntiviikollaan. Tätä ennätystä piti aikaisemmin hallussaan One Piece osa 59.

Uusin One Piece -pokkari saa myös pitää hallussaan mangajulkaisujen ensipainosmääräennätystä, mikä on tähän mennessä 3,4 miljoonaa.

keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Autot 2 - Ensimmäinen traileri julkaistu

                

Pixar Animation Studiosin ensi kesällä julkaistavan Autot 2 -elokuvan trailerin voi nyt katsoa You Tubesta.

Traileri esittelee meille myös uuden Autot-hahmon nimeltä Finn McMissile (suom. Finn McOhjus), jonka alkuperäisenä ääninäyttelijänä toimii brittiläinen Sir Michael Caine.

Lue lisää elokuvasta täältä: http://animaatiot.blogspot.com/2010/10/autot-2-lasseter-ja-lewis-ohjaajina.html

Uudessa Autot 2-elokuvassa on luvassa vakoojia ja vaarallisia tilanteita.

tiistai 16. marraskuuta 2010

Vuoden Oscar-ehdokkaat julkistettu



The Academy of Motion Picture Arts & Sciences julkisti tänään vuoden animaatioelokuvat, jotka on hyväksytty kilpailemaan vuoden parhaan animaatioelokuvan tittelistä tämän vuoden Oscar-gaalassa.
Viisitoista animaatioelokuvaa on ilmoitettu Oscar-ehdolle ja ne ovat:

  • Alpha and Omega
  • Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore
  • Despicable Me
  • The Dreams of Jinsha
  • How to Train Your Dragon
  • Idiots and Angels
  • The Illusionist
  • Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole
  • Megamind
  • My Dog Tulip
  • Shrek Forever After
  • Summer Wars
  • Tangled
  • Tinker Bell and the Great Fairy Rescue
  • Toy Story 3

Tänä vuonna animaatioelokuvien kesken jaetaan vain kolme Oscar-palkintoa, koska ehdokkaita on alle kuusitoista. Muutoin niitä jaettaisiin tänä vuonna viisi.

Academy-sääntöjen mukaan:

 "Palkinto jaetaan ainoastaan, jos Los Angelesin alueen teattereissa on vuoden aikana esitetty ainakin kahdeksaa kokopitkää animaatioelokuvaa. Jos elokuvia on vähintään 16, pääsee viisi elokuvaa ehdolle, mutta jos elokuvia on vähemmän, on ehdolla vain kolme elokuvaa. Yhtä vuotta (2003) lukuun ottamatta ehdolla on aina ollut kolme elokuvaa ja niin käy myös tänä vuonna".

maanantai 15. marraskuuta 2010

Sunday Funnies (14/11/2010)



Tämän viikon kuvat ovat piirtäneet Scott Hilburn, Mark Parisi sekä Guy ja Rod.

Lue viikon Sunday Funnies täältä: http://www.cartoonbrew.com/comics/the-sunday-funnies-111410.html

Megamind - Lippuluukkujen ykkönen




Dream Worksin uusin tietokoneella tehty 3D-animaatioelokuva nimeltä Megamind on nyt jo toista viikkonloppua putkeen Pohjois-Amerikan elokuvateatterien katsotuin elokuva. Se on arvioltaan tuottanut tähän mennessä 30 miljoonaan dollarin lipputulot.

Elokuvan bruttokokonaismäärä on nyt noin 89.7 miljoonan dollarin kieppeillä. Pudotus viime viikonlopulta oli kunnioitettu 34,7% suhteutettuna How to Train Your Dragon- elokuvaan, joka koki toisena esitysviikonloppunaan 33.7% laskun. Dream Worksin Shrek ja Ikuinen Onni (2010)-elokuvakaan ei yltänyt toisena esitysviikonloppunaan näin hyviin tuloihin Pohjois-Amerikassa kuin Megamind, vaikka menestyikin mahtavin lipputuloin ulkomaanlevityksessä.

Megamind-elokuva tulee Suomen ensi-iltaan 25.12.2010.

sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Dream Machine -elokuvan tuotantoa jatketaan




Edesmenneen animeohjaaja Satoshi Konin keskeneräiseksi jääneen Dream Machine -elokuvan tuotantoa aiotaan jatkaa.

Viime elokuussa syöpään kuolleen Konin sijasta Dream Machine -elokuvan hahmosuunnittelija ja animaatiopäällikkö Yoshimi Itazu tulee toimimaan virkaatekevänä ohjaajana. Itazua tulee tukemaan Toshiyuki Inoue animaatiopäällikön tehtävissä ja Konin luottosäveltäjä Susumu Hirasawa tulee yhä vastaamaan elokuvan musiikista.

lauantai 13. marraskuuta 2010

Hello! Sandybell - Future Filmin tuleva julkaisu


Future Filmin kolme viikkoa sitten julkaisema Space Adventure Cobra-animesarja edusti 1980-luvun alun japanilaista animaatio-osaamista ja saamme pian nähdäksemme lisää tuon aikajakson tuotoksia. Seuraavaksi on vuorossa Hiroshi Shidaran ohjaama 47-osainen animesarja nimeltä Hello! Sandybell (1982). Sarja tullaan julkaisemaan 10-levyisenä DVD Boxina joskus vuoden vaihteen tienoilla.


Hello! Sandybell´-sarja kertoo Skotlantilaisesta tytöstä nimeltä Sandybell, joka viettää mukavaa elämää uskollisen Oliver-koiransa ja muiden ystäviensä kanssa. Huolettoman elämän rikkoo Sandybellin isän yllättävä menehtyminen, jonka seurauksena Sandybell saa kuulla että hän on adobtiolapsi. Tämän kuultuaan Sandybell lähtee etsimään oikeita vanhempiaan... 

Nalle Puh -elokuva 2011




Associated Press-lehti on julkaissut ensimmäiset kuvat Disneyn tulevasta 2D Nalle Puh -elokuvasta. Aikataulun mukaan sen pitäisi tulla Amerikan ensi-iltaan kesällä 2011. Suurin osa Disneyn Prinsessa ja Sammakko (2009) -elokuvan tekijöistä työstää paraikaa tätä uutta Disneyn perinteistä piirrosanimaatiota edustavaa elokuvaa.

Peter Del Vecho, elokuvan tuottaja, on sanonut elokuvan tuotannosta seuraavaa: "Haluamme luoda elokuvan, jossa säilyy sama vihätys kuin niissä ensimmäisissä Nalle Puh -lyhytfilmeissä, jotka Disney Studio tuotti 1960-1970 luvuilla".

Tässä uudessa elokuvassa vanhat tuttumme Puh, Nasu, Tiikeri, Kani, Kengu, Ruu, Pöllö, Ihaa sekä Risto Reipas yrittävät löytää Ihaalle uuden hännän. Hauskoja sattumuksia ja kommelluksia on elokuvan tekijöiden mukaan tiedossa.

A. A. Milnen alkuperäiset hahmot seikkailevat elokuvassa kauniisti vesiväreillä piirretyssä Puolen Hehtaarin Metsässä. On helpottavaa tietää ettei tätä elokuvaa tehdä tietokoneella, vaan perinteisestä animaatiosta jaksetaan yhä pitää kiinni.




Elokuvan ennakkotrailerin voi nyt katsoa tästä.



Viikon uutuudet! (8-12.11.2010)




Tällä viikolla julkaistiin tavallista enemmän sarjakuvia ja DVD:itä, joten valinnan varaa varmasti löytyy. Muun muassa seuraavat tuotteet julkaistiin tällä viikolla...

Sarjakuvat:
  • Aku Ankka nro 45 Julkaisija: Sanoma Magazines
  • Bamse nro 16 Julkaisija: Egmont Kustannus
  • Muumi nro 11 Julkaisija: Egmont Kustannus
  • Nalle Puh nro 11 Julkaisija: Sanoma Magazines
  • Spider-Man nro 11 Julkaisija: Egmont Kustannus
  • W.I.T.C.H nro 11 Julkaisija: Sanoma Magazines
  • Winx Club nro 11 Julkaisija: Egmont Kustannus
  • Anime osa 7/2010 Julkaisija: H-Town
Mangat:
  • One Piece osa 54 Julkaisija: Sangatsu Manga
  • Pichi Pichi Pitch osa 5 Julkaisija: Egmont Kustannus
DVD:t  ja Blu-Rayt 
  • Evan Almighty
  • Ultimate Avengers
  • Tuomas Veturi- Raiteiden sankari
  • Pörri-Orava osa 3-4
  • Muumi ja punainen pyrstötähti
  • Kaunotar ja Hirviö- Lumottu joulu
  • Joulukoira joulun jäljillä
  • Helinä-keiju 1-3 Box
Huom! Sininen väri = Blu-Ray

Uusimmassa Anime-lehdessä arvostellaan mm. Future Filmin julkaisema Cobra-DVD Boxi sekä Sangatsu Mangan uutuus mangasarja nimeltä Shugo Chara.

tiistai 9. marraskuuta 2010

Takeshi Shudo on kuollut





Pokemon-sarjan ensimmäisen tuotantokauden käsikirjoittaja on kuollut.

  • Takeshi Shudo: animekäsikirjoittaja (18.8.1949-29.10.2010)

Shudon kuuluisimpiin töihinsä kuuluvat mm. Pokemon-pelisarjan animesovitus ja sen ensimmäisen tuotantokauden jaksojen käsikirjoittaminen. Hän loi myös animesarjan nimeltä Minky Momo. Myös Legend of the Galactic Heroes, Idol Tenshi Youkoso Yoko, Martian Successor Nadesico ja Tokusou Kihei Dorvack lukeutuvat hänen arvostettuihin animesarja saavutuksiin.

Shudo (61-vuotta) kiidätettiin ambulansilla kaksi viikkoa sitten torstaina sairaalaan hänen tuuperruttuaan Naran juna-aseman tupakointipaikalle. Hänen uskotaan kuolleen lukinkalvonalaiseen aivoverenvuotoon.


Sunday Funnies (7/11/2010)



Viikon kuumimmat uutiset tunnettujen sarjakuvahahmojen esittäminä.
Tämän viikon sarjakuvat ovat piirtäneet Glenn ja Gary McCoy, John Deering ja Leigh Rubin.

Katso ja lue täältä: http://www.cartoonbrew.com/comics/the-sunday-funnies-11710-2.html

sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Viikon uutuudet! (24-31.2010)





DVD:t
  • Viisikko Jutun Jäljillä (volume 1-4)
  • Ruohometsän Kansa (3disc)
  • Näin Koulutat Lohikäärmeesi           
  • Hello Kitty 4
  • Charlie Browns Christmas Tales
Sarjakuvat:
  • Aku Ankka nro 44 Julkaisija: Sanoma Magazines
  • Roope-Setä nro 11 Julkaisija: Sanoma Magazines
  • Tex Willer nro 14 Julkaisija: Egmont Kustannus
  • Prinsessa nro 11 Julkaisija: Sanoma Magazines
  • Autot nro 11 Julkaisija: Sanoma Magazines
Mangat:
  • Nana osa 15 Julkaisija: Egmont Kustannus

Uusi Fleischer Studion nettisivu


Max Fleischerin perhe on perustanut vuosina 1929-1942 toimineelle amerikkalaiselle Fleischer animaatiostudiolle ja sen hahmoille omistetun nettisivun. Fleischerin veljesten perustama animaatiostudio muistetaan parhaiten ihmisen näköisistä animaatiohahmoistaan kuin Antropomorfismisista eläinhahmoista.

Fleischer Studios tuli tunnetuksi lyhytpiirretyistä, joita tähdittivät mm. Betty Boop, Kippari Kalle ja Teräsmies. Studio teki myös kaksi kokoillan animaatioelokuvaa, jotka olivat Gulliver's Travels (1939) ja Mr. Bug Goes to Town (1941).

Maxin lapsenlapsi Ginny Mahoney ja Maxin lakimies Stanley Handeman ovat tämän uuden sivuston takana. Faneille on tällä uudella sivustolla luvassa mm. kolmen sivun valokuvagalleria ( sisältää henkilökohtaisia kuvia), studion muistoesineitä ja clippejä.

Fleischer Studion nettisivulle pääset klikkaamalla tästä: http://www.fleischerstudios.com/

lauantai 6. marraskuuta 2010

Suomalainen animaatíosarja espanjalaisten avustamana



Barcelonalaisen Stor Fisk-animaatiostudion uutuus on suomalaisen Veronica Lasseniuksen käsikirjoittama sekä taiteellisesti sovittama animaatiosarja nimeltä Saari. Sarjan on ohjannut espanjalainen Pablo Jordi ja animaationohjauksesta vastaa Txesco Montalt, joka on ollut mukana myös toisessa espanjalaisessa animaatiosarjassa nimeltä Pocoyo.

Saari-sarja on suunnattu alle kouluikäisille lapsille ja se kertoo eläinystävien seikkailuista, jotka tapahtuvat Yllätys yllätys-saarella. Musikaaliseksi kuvattu sarja on viehättävä perheen pienimmille eikä sisällä mitään pelottavia kohtauksia, jotka saattaisivat aiheuttaa pahoja unia.

 Sarjaan on tuotettu 39 kolmen minuutin jaksoa ja se on animoitu käyttäen Flash-ohjelmaa, joka antaa sille erittäin kirkkaan ja värikylläisen ulkonäön. Hahmojen ulkonäkö on omaperäisen tyyliteltyä mutta se antaa hyvän kontrastin taustoille. Saari on noussut hitiksi Italian ja Espanjan Disney Channel-kanavien lisäksi myös Japanissa, Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Walesissa.

YLE TV2:selta sen voi bongata tiistain Pikku Kakkosesta klo 7.14.

                                Katso jaksoja täältä: http://vimeo.com/7796100

torstai 4. marraskuuta 2010

Mangan myyntiennätys: Kimi Ni Todoke 12




Mangapiirtäjä Kahuro Shiinan uusin kokoomapokkari nimeltä Kimi Ni Todoke osa 12. myi ennätyksellisesti Japanissa. Shiinan uusinta kokoomapokkaria myytiin viidessä viikossa (24. lokakuuta mennessä) 1 004 000 kappaletta, kertoi Oricon viikko sitten.

Mangasarjan seitsemän viimeisintä kokoomapokkaria ovat myyneet yli miljoona kappaletta, mutta kahdestoista pokkari rikkoi tähän mennessä olleen ennätyksen viidennellä myyntiviikollaan. Tämän Kimi Ni Todoke-ilmiön takana on sanottu olevan myös uusi mangasarjaan perustuva näytelty elokuva, joka sai ensi-iltansa 24. syyskuuta.

Myös mangan animesovitus tulee saamaan toisen tuotantokauden ensi vuoden alussa.

maanantai 1. marraskuuta 2010

Coyote Falls (2010) - HD-versio



Ensimmäinen kokonaan tietokoneella piirretyn Kelju K. Kojootti ja Maantiekiitäjä animaation "Coyote Falls"voi nyt katsoa verkossa. Sen voi nähdä myös Kissat ja Koirat: Katti Katalan kosto-elokuvan alku lyhytpiirrettynä.


Lisätietoja aiheesta löytyy aikaisemmasta artikkelistani: http://animaatiot.blogspot.com/2010/08/maantiekiitaja-ja-kojootti-ensimmaista.html