Coco (2017)

Coco (2017)
Pixarin Golden Globella palkittu Coco saa Suomen ensi-iltansa 16.2.2018.

perjantai 28. tammikuuta 2011

Arkistoista: Masters of Animation


Tämän kirjaesittelyn valitsin arkistoistani uudestaan julkaistavaksi. Seuraava (uusi) kirjaesittelyni käsittelee Animation Art-kirjaa.

John Grantin kirjoittama Masters of Animation-kirja julkaistiin 1.9.2001. Sen julkaisija oli amerikkalainen Watson-Guptill-yhtiö ja kirjassa on 208 sivua. Siinä esitellään lukuisia huippuanimaattoreita ja-ohjaajia ympäri maailman aina amerikkalaisesta Walt Disneystä japanilaiseen Hayao Miyazakiin saakka. Kirja käsittelee laajasti animaatioelokuvien tekijöiden elämää ja filmographiaa heidän lapsuuden ajoista vuoteen 2001 saakka.

Grant analysoi kirjassaan perusteellisesti valitsemansa tunnetut ja vähemmän tunnetut animaatioiden tekijät. Jokaisen tekijän esittely sisältää:
  1. Nuoruusvuodet.
  2. Miten henkilö päätyi animaatioiden pariin.
  3. Hänen elämänsä ja asemansa animaatiostudioilla/studiolla.
  4. Esittelyt hänen tunnetuimmista animaatiotöistään.
Grant kertoo animaatiotaiteilijoista ja heidän töistään asiatekstin muodossa mutta pohdiskelee tunnettuja piirroshahmoja ja niiden luonteenpiirteitä omasta näkövinkkelistään. Hän selostaa valitsemiensa elokuvien juonien pääpiirteet taidokkaasti eli ei paljasta kaikkea, ainoastaan tapahtumapaikan, ajan, päähenkilöt ja juonen taustat. Elokuvien juonia ei voi lukea vahingossa, koska ne on eroteltu päätekstistä. Hän kertoo myös elokuvien kestot ja valmistumisvuodet.

Kirja esittelee 37 eri animaatiotaiteilijaa. Se on hyvin kirjoitettu ja kattaa paljon tietoa, mitä esim. netistä ei löydy. Kirjan arvoa laskee ainoastaan sen ikä (9 v). Päivitettyä versiota kirjasta ei ole toistaiseksi saatavilla. Muuten tämä kirja on erinomainen kaikille, jotka ovat kiinnostuneita animaatioiden tekijöistä.

Masters of Animation -kijasta löytyy tietoa jopa italialaisesta animaattorista nimeltä Bruno Bozzetto.
                                      LOPPUARVIO:  *  *  *  *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti