perjantai 28. tammikuuta 2011

Kirja-arvostelu: Masters of Animation



Tämän kirjaesittelyn valitsin arkistoistani uudestaan julkaistavaksi. Seuraava kirjaesittelyni käsittelee Animation Art -kirjaa, johon pääseet klikkaamalla tästä.

John Grantin kirjoittama Masters of Animation -kirja julkaistiin 1.9.2001. Sen julkaisija oli amerikkalainen Watson-Guptill -yhtiö ja kirjassa on 208 sivua. Siinä esitellään lukuisia huippuanimaattoreita ympäri maailman aina amerikkalaisesta Walt Disneystä japanilaiseen Hayao Miyazakiin. Kirja käsittelee laajasti animaatioelokuvien tekijöiden elämää ja filmographiaa vuoteen 2001 saakka.

Grant analysoi kirjassaan perusteellisesti valitsemansa tunnetut ja vähemmän tunnetut animaatioiden tekijät. Jokaisen tekijän esittely sisältää:
  1. Nuoruusvuodet
  2. Miten henkilö päätyi animaatioiden pariin
  3. Elämän ja aseman animaatiostudiolla/studioilla
  4. Esittelyt tunnetuimmista animaatiotöistä
Grant kertoo animaatiotaiteilijoista ja heidän töistään asiatekstin muodossa, mutta pohdiskelee tunnettuja piirroshahmoja ja niiden luonteenpiirteitä myös omasta näkövinkkelistään. Hän selostaa valitsemiensa elokuvien juonien pääpiirteet taidokkaasti paljastamatta liikaa. Teosesittelyt sisältävät tapahtumapaikan, ajan, päähenkilöt ja juonen taustat. Elokuvien juonia ei voi lukea vahingossa, koska ne on eroteltu päätekstistä. Grant esittelee myös elokuvien kestot ja valmistumisvuodet.

Kirja esittelee 37 eri animaatiotaiteilijaa. Se on hyvin kirjoitettu ja kattaa paljon tietoa, mitä esim. verkosta ei löydy. Kirjan arvoa laskee ainoastaan sen vanhuus. Päivitettyä versiota kirjasta ei ole toistaiseksi saatavilla. Muilta osin tämä kirja on erinomainen kaikille, jotka ovat kiinnostuneita animaatioiden tekijöistä.

                                                                    LOPPUARVIO:  *  *  *  *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti