torstai 28. lokakuuta 2010

Nostalgisten piirrettyjen uusintoja toivotaan hartaasti!

Kaukametsän pakolaiset

On selväää, että suomalaiset sekä ulkomaiset TV-kanavat ostavat lisenssejä suosituiksi ja menestyksekkäiksi nousseisiin uutuussarjoihin. Tällä tavalla ohjelmapäättäjät pystyvät huolehtimaan TV-kanavien ohjelmien tuoreudesta ja pitämään ihmiset ajantasalla ulkomaisesta TV-tarjonnasta. Tietenkin kotimaisia ohjelmia suositaan ulkomaisia enemmän etenkin, jos kyseinen TV-yhtiö on tuottanut sarjan. Mutta koska suomen animaatiosarjateollisuus on vielä kovin niukahkoa, kerron nyt vähän siitä miten monet vanhat animaatio klassikot jäävät yhä enemmän taka-alalle uusien rynniessä aamujen ohjelmistoon.

Montana Jones nähtiin viimeksi Suomen televisiossa vuonna 1998.

On todella hullua huomata, että monet tämän päivän nuorisosta pitävät enemmän vanhemmista piirretyistä, jotka on tuotettu 1980-1990 lukujen molemmin puolin. Monet ovat erityisesti kritisoineet piirrettyjen laadun laskua, joka näkyy massatuotetuissa sarjoissa erityisesti animaation huonossa laadussa ja piirroshahmojen yksinkertaisessa ulkonäössä. Animaatioiden toteutus on muuttunut vähitellen yhä tietokoneellisemmaksi, mikä ei viehätä käsinpiirretyn animaation kanssa lapsuutensa viettäneitä.

Ihmisten ohjelmistopalautteen avulla monet vanhemmat sarjat ovat pystyneet pitämään pintansa. Tästä kertoo muun muassa se, että YLE TV2:nen alkoi vastikää näyttää uudelleen Peukaloisen retket- ja Matka maailman ympäri -animesarjaa noin 10 vuoden tauon jälkeen. TV-oppaassa näitä kahta sarjaa kuvailtiin kahdella merkittävällä sanalla: "toivesarja". Tämä todistaa sen, että TV-yhtiöille pitää antaa välillä palautetta ohjelmatarjonnasta sekä ehdottaa oman suosikkisarjan uusintaa. Tällä tavoin TV-kanavan ohjelmistosta vastaavat tietävät, mitä ohjelmia yleisö haluaa nähdä.


YLE TV2:nen on onneksi muistanut ostaa lisenssejä vähän vanhempiin animaatiosarjoihin uusien lisäksi. Muumilaakson Tarinoiden, Tao Taon ja Alfred J Kwakin uusintoja ovat monet vanhemmat katsojat todella odottaneet. On myös hienoa, että lastenkanava Sub Juniori näyttää piirrettyjä laidasta laitaan. Ainoa harmi  Juniorissa on se, että se joutuu teettämään moniin Ylen aikaisemmin dubbaamiin sarjoihin uudet dubbaukset, koska MTV3-kanavapakettiin kuuluva Juniori ei omista oikeuksia YLE:n teettämiin dubbauksiin. Uuteen dubbaukseen on joskus vaikea tottua, mutta onneksi uusien dubbausten laatu ei kärsi, sillä Juniorin dubbaukset ovat laadukkaita.

Vaikka Suomen TV-kanavat kuten YLE TV2, MTV3, Nelonen ja SubTV ovat uusineet monia vanhempia piirrossarjoja 2000-luvun alussa, on kuitenkin monta sarjaa, jotka on näytetty Suomen TV:ssä vain kerran tai kaksi. Tällaisiin sarjoihin kuuluvat esimerkiksi:
 • Candy Candy  (anime)
 • Lady Lady  (anime)
 • Hopeanuoli  (anime)
 • Montana Jones (anime)
 • Sherlock Koira (anime)
 • Peppi Pitkätossu
 • Karhuherra Padington
 • Kivisten ja Sorasten uudet seikkailut (Warner)
 • Varjoankka ( Disney)
 • Pilipalipilotit (Disney)
 • Kummikarhut (Disney)
 • Kreivi Duckula
 • Marsupilami
 • My Little Pony
 • Calimero ja ystävät (anime)
 • Alvin ja pikku oravat
 • Mozartin pumppu
 • Twipsy
 • The Super Mario Bros. Super Show


Sub Juniori on onneksi ostanut ohjelmistoonsa monia MTV3:lla aikaisemmin näytettyjä sarjoja kuten Poochinin ja Tabalukan. YLE:n esittämiä ohjelmia kuten Vili Vilperiä ja Karhuherra Paddingtonia nähdään myös pitkästä aikaa Suomessa Juniorin ansiosta . Kaiken kukkuraksi ensimmäiset Pokemon-sarjan jaksot nähdään Juniorilla yli 12 vuoden odotuksen jälkeen. Juniorissa on se hyvä puoli, että se ostaa sekä vanhempiin että uudempiin piirrossarjoihin näyttöoikeuksia ja myös vaihtaa ohjelmistoaan säännöllisin väliajoin.

Nykypäivänä on paljon helpompaa antaa palautetta ohjelmatarjonnasta eri TV-yhtiöille kuin kymmenen vuotta sitten. Olen itsekkin ehdottanut muutamien piirrossarjojen uusimista YLE:lle ja Juniorille ja antanut vinnkejä piirrossarjoista, joiden DVD-julkaisu olisi toivottua täällä Suomessa. Yhtiöt ottavat mielellään asiallista palautetta vastaan, sillä onhan heidän tiedettävä mistä asiakkaat pitävät.


Jos jokin piirrossarja kaipaa sinusta kipeästi uusintaa Suomen televisiossa, muista ehdottaa sitä eri TV-yhtiöille. Myös DVD-yhtiöt ottavat mielellään vinkkejä vastaan.

2 kommenttia:

 1. Hyviä, laadukkaita sarjoja menneisyydestä olisi todella kiva katsella, etenkin mainitsemasi Varjoankka ja Super Mario Bros. YLE kyllä kunnostautui lähettämällä Alfred J. Kwakin uudestaan pari kesää sitten mutta esitysaika vaihteli liikaa ja sarja loppui kesken. Onneksi se on julkaistu DVD:llä. Pokemonin alkujaksotkin voisi uusia.

  Calimero kyllä kannattaisi dubata uudestaan jos sitä meinaavat lähettää. Agapio Racing Teamin dubbauksilla on kiistatta huumoriarvonsa mutta vakavasti otettavaksi dubiksi siitä ei ole.

  Loistava blogi sinulla!

  - Zokolov

  VastaaPoista
 2. Eikä unohdeta super tediä, Tiny toonsia, timon ja pumba, disneyn aladdin, WB superman ja batman animated series 90 luvulta ym mahtavuuksia ja netflixin ainut askel parempaa on ankronikka, nokkapokka ja vast lisätty disneyn little mermaid sielt 80 - 90 taipeest

  VastaaPoista