tiistai 5. lokakuuta 2010

Alfred J. Kwak - Eläinmaailman auttava siipi


Alfred J Kwak-sarjan logo.

Alfred J. Kwak
(jap. あひるのクワック = Ahiru no Quack) on vuosina 1989-1990 tuotettu japanilais-hollantilainen animesarja. Sarja perustuu hollantilaisen Herman Van Veenin kirjoittamaan teatterinäytelmään. Alfred J. Kwak -sarja koostuu 52 jaksosta ja kahdesta tuotantokaudesta. Tuotantoyhtiönä toimi Telecable Benelux B.V. Sarja on palkittu Kultainen Kamera-palkinnolla vuonna 1991. YLE TV2 uusi sarjan viimeksi vuosien 2009-2010 välillä.


Sarjan päähenkilö on Vesimaassa asuva ankka nimeltä Alfred Jodocus Kwak, jonka elämän vaiheita ja käänteitä sarjassa seurataan.

Sarjan ensimmäisessä jaksossa Alfredin perhe häädetään kodistaan huvipuiston tieltä. Alfred jää orvoksi perheensä muuttomatkan aikana, kun hänen vanhempansa ja sisaruksensa jäävät auton alle. Ankkaperheen hyvä ystävä Mauri Myyrä adobtoi orvoksi jääneen Alfred-raukan.

Sarja poikkea tavanomaisista lapsille suunnatuista sarjoista monella tavalla. Sarjassa esiintyvät hahmot ikääntyvät sarjan aikana, mikä ei ole yleistä piirrossarjoissa. Sarja käsittelee myös monia 1900-luvun ajankohtaisia teemoja kuten:

 • Ympäristöongelmia  (Sadettomuus, Valaanpyynti)
 • Politiikkaa (Diktatuuri)
 • Sotaa (II Maailmansodan natsi-Saksan aika)
 • Rasismia (Etelä-Afrikan apartheid-politiikka)
 • Köyhyyttä ( Katastrofi alueet)
 • Päihteiden käyttöä
 • Kuolemaa

Sarjan ehdoton konna on Alfredin lapsuudentuttu nimeltä Korppi. Hänen muutoksensa sarjassa on kaikkein dramaattisin.  

Ennen Korpin syntymää hänen vanhempansa arvostelivat Alfredin vanhempien munia, koska ne eivät oleet yhtä jalon muotoisia ja kauniin värisiä kuin heidän munansa.


Sarjan edetessä korppi muuttuu pienestä laittomuuksia tekevästä poikasesta isoksi ja itsekkääksi ilkiöksi. Korppi haluaa kuitenkin salata kaikilta sen, että hänen nokkansa on oikeasti keltainen. Tämä johtuu siitä, että hänen äitinsä oli oikeasti Rastas. Korppi värjää nokkansa aina kenkälankilla mustaksi, koska hän haluaa näyttää kaikille olevansa puhdasrotuinen.

Korpin jalanjälki punaisella pohjalla on selvä viittaus natsien hakaristiin.
Korpin karikatyyri on tietysti entinen natsi-Saksan diktaattori Adolf Hitler. Tämä tulee sarjassa selväksi vasta jaksojen 22-25 välisenä aikana. Hänellä on Hitlerille ominaiset sivulle kammatut hiukset ja hammasharjaviikset. Hän tykkää pitää päällään myös Napoleonin uniformua. Korppi on vähänaikaa Vesimaan diktaattori ja kehittämänsä Kansallisen Korppipuolueen johtaja. Hän lupaa kansalle työllisyyttä, vaurautta ja järjestystä mutta syrjii kansaa esimerkiksi rodun perusteella. Alfred ja hänen ystävänsä onnistuvat lopulta syrjäyttämään Korpin valtaistuimelta ja Vesimaan valtaistuimelle palaa entinen kuningas.
Karski Katista moni lapsi on varmasti saanut painajaisia.
Alfredin elämä vie hänet moniin kiehtoviin paikkoihin kuten Atlantikseen, vastarannattomille merille, tuntemattomille saarille, Afrikkaan, villiin länteen ja kuuhun. Hän matkustaa yleensä ystävänsä Professori Von Pallaksen kanssa.

 Professoriin Alfred tutustuu matkallaan tapaamaan valaita etelämantereella. Professori on tiedemies ja innokas kehittämääm ihmiskunnan elämää helpottavia laitteita. Hän on mm. kehittänyt kääntäjäkoneen, jonka avulla ihmiset voivat puhua suurien eläinten kuten valaiden kanssa. Hän on myös kehittänyt saastuttamattoman polttoaineen autoja varten ja lääkkeen tappavaa virusta vastaan. Hän on aina valmis auttamaan avun tarpeessa olevia. Hän ottaa mielellään Alfredin mukaan hänen assistentikseen vieraisiin maihin.

Professori Von Pallas ja hänen keksimä ilma-alus, jolla voi matkustaa avaruudessakin.
Myöhemmin sarjassa Alfred tapaa Afrikan apartheid-politiikkaa paenneen ankkaperheen. Hän kutsuu perheen luokseen asumaan, kunnes tilanne heidän kotimaassaan rauhoittuu. Alfred rakastuu kuitenkin ankkaperheen tyttäreen nimeltä Iiris Wana. Vähän ajan päästä Iiriksen ja hänen pikkuveljensä Tomin vanhemmat päättävät lähteä takaisin mustien ankkojen maahan tarkistamaan onko tilanne siellä jo rauhoittunut. Iiris ja Tom jäävät asumaan Alfredin luokse.

Alfred saa elämänsä aikana monia mielenkiintoisia tuttavuuksia kuten Malai Daman lumimiehen, Prinssi Rohkean, Professori Hannibalin, Professori Ramseksen, Kleo Kattimonin, Professori Zangin ja Michael Ducksonin.

Hänen tukenaan kulkevat Maurin, Pallaksen ja Iiriksen lisäksi myös Kapteeni Tunkki, Eversti Rytinä, Vesimaan Kuningas ja Tarkastaja Sherlock.

Alfredille hankaluuksia aiheuttaa Korpin lisäksi myös vakooja Liero Lonkero, pahan tahtoinen Karski Katti ja suuruuden hullu Pormestari K. Rokodiili.


ARVOSTELU

Toisin kuin Muumilaakson Tarinoita-animaatiosarja, joka on myös tuotettu samalla animaatiostudiolla, Alfred J. Kwak-sarjan sanoman ja juonen ymmärtää vanhempi ihminen paremmin. Historian tunnit tulevat elävästi muistiin sarjaa seuratessa ja onkin hauska tarkkailla miten vuosia sitten tapahtuneet maailman ja ihmiskunnan mullistukset esitetään tässä lapsille suunnatussa opettavaisessa animaatiosarjassa. Vanhempi ihminen osaa arvostaa tätä sarjaa paremmin kuin lapsi. Tämä sarja saattaa ensi silmäyksellä näyttää lapselliselta, mutta pehmeän munankuoren alta paljastuukin realistinen maailma, joka on täynnä iloa mutta myös ihmiskunnan julmuutta ja kieroutta.
Suositelisin tätä sarjaa yli 7-vuotiaille.                                LOPPUARVIO: * * * * *

1 kommentti:

 1. Siis aivan uskomattomattoman loistava arvostelu noista puhuvista ankoista, jatka samaan malliin... Mistäköhän tätä sarjaa vois ostaa/ladata?

  PS. Voisitko tehdä arvostelun tai pienen jutun maikista ja pelottavasta pontsosta, se on lapseni lempisarja:)

  VastaaPoista