Coco (2017)

Coco (2017)
Pixarin Golden Globella palkittu Coco saa Suomen ensi-iltansa 16.2.2018.

lauantai 4. syyskuuta 2010

Tuulen laakson Nausicaä- Kaikkien elollisten vapahtaja

                         
                                        Ohjaaja ja tarina: Hayao Miyazaki
                                        Animaatiovastaava: Kazuo Komatsubara
                                        Musiikki: Joe Hisaishi
                                        Tuotanto: Topcraft


Hayao Miyazakin toinen itse ohjaama elokuva nimeltä Tuulen laakson Nausicaä (1984) perustuu hänen itse piirtämään seitsemänosaiseen mangaan. Elokuva johti kuuluisan Studio Ghiblin syntyyn, jossa Miyazaki vielä tänäkin päivänä toteuttaa elokuvaprojektinsa.

TARINA

Kaukaisessa tulevaisuudessa ihmiskunnan rippeitä uhkaavat sodat, jättimäiset hyönteiset sekä saastemeri nimeltä Fukai. Kaikki nämä vaarat uhkaavat myös pientä reunavaltiota nimeltä Tuulen laakso. Tuulen laakson tuleva johtaja on prinsessa nimeltä Nausicaä, joka tahtoisi sovittaa ihmisten keskinäiset taistelut sekä saada rauhan luonnon ja ihmisten välillä.


Elokuva kertoo ajasta, jolloin on kulunut 1000 vuotta "Tulen seitsemän päivää" nimisestä sodasta, jossa jättimäiset ja tuhovoimaiset jumalsoturit polttivat maaiman lähes elinkelvottomaksi. Sodassa kuolleiden ihmisten kanssa unohtuivat myös erilaiset opit, kuten moottorien rakentamistaidot ja kehittynyt sivilisaatio. Jäljelle ovat jääneet vain epämuodostuneet eläinlajit, norsun kokoiset hyönteiset sekä kulovalkean tavoin leviävä sienistä koostuva myrkyllinen saastemeri nimeltä Fukai. Tuulen laaksoa suuremmat valtiot, Tolmekia ja Pejite, käyvät alati vaarallista taisetelua maailman herruudesta.

    
    Prinsessa Kushana ja hänen armeijansa upseeri Kurotowa.
Maailma on täynnä sotaa ja kurjuutta eivätkä vallansokaisemat ihmiset muista enää huolehtia tuhoamastaan luonnosta. Tuulen laakson väki yrittää kaikin tavoin ehkäistä luonnon saastumista mm. polttamalla saastemerestä leviäviä sienirihmastoja. Ainoastaan kuningas Jihlin tyttärellä, prinsessa Nausicaälla, on tahto selvittää saastemeren salaisuus ja oppia miten ihmiset ja ötökät voivat elää sopusoinnussa.

Prinsessa Nausicaä pohtiikin vakavasti todella suurta kysymystä: Ovatko ihmiset saaste luonnolle?
  
Jumalsoturi aiheuttaa ydinaseen kaltaista tuhoa.
 ARVOSTELU

Miyazakille jo entuudestaan tunnettuun tapaan, elokuvan taiteellinen toteutus ja animaatio ovat ensiluokkaisia. Tarina on syvällinen ja ei anna selviä vastauksia esittämiinsä tärkeisiin luontoa koskeviin kysymyksiinsä. Ainoastaan tarinan loppu on hieman hutaistu johtuen siitä, että Miyazakin mangaversio oli vielä tarinaltaan alkutekiöissä. Kerron mangasovituksesta myöhemmissä arvosteluissani.


TRIVIAA:

Elokuva julkaistiin yhdysvalloissa vuonna 1985 nimellä Warriors of the Wind. Elokuva esitettiin HBO-kanavalla ja julkaistiin WHS-kasettina. Versio oli englanniksi dubattu ja noin neljäsosa kohtauksista oli leikattu pois, koska osan kohtauksista ajateltiin olevan hitaasti eteneviä. Myös Nausicaän nimi oli muutettu Zandraksi ja ekologinen teema jätettiin huomioimatta. Miyazaki ja Takahata olivat kauhistuneita leikatusta versiosta.

Takahata kommentoi sitä seuraavasti: "Se on kauhea, he leikkasivat Joe Hisaishin kauniit musiikkikappaleet, vaihtoivat dialogian. Emme tule antamaan julkaisuoikeuksia ulkomaille ellemme tiedä tarkalleen kyseisen maan julkaisuehtoja. Kaikki elokuvamme ovat japanilaista yleisöä varten ja niissä japanilainen kulttuuri on suuresti esillä. Niiden sensuroiminen on anteeksi antamaton virhe".                                      LOPPUARVIO * * * * ´`

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti