Coco (2017)

Coco (2017)
Pixarin Golden Globella palkittu Coco saa Suomen ensi-iltansa 16.2.2018.

sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Laputa: Linna taivaalla- Mytologiasta tulee totta


                                     Alkuperäistarina ja ohjaus: Hayao Miyazaki
                                     Tuottaja: Isao Takahata
                                     Animaatio-Ohjaaja: Tsukasa Tannai
                                     Musiikki: Joe Hisaishi
                                     Julkaisu: 2.8.1986 (Japani), 6.3.2009 (Suomi)
                                     Tuotanto: Studio Ghibli

Laputa- Linna taivaalla (天空の城ラピュタ Tenkū no Shiro Rapyuta) on vuonna 1986 julkaistu japanilainen anime-elokuva. Sen on käsikirjottanut ja ohjannut japanilainen mestariohjaaja Hayao Miyazaki. Laputa- Linna taivaalla oli Studio Ghibli-animaatiostudion ensimmäinen elokuva. Laputa voitti julkaisuvuotenaan Animage Anime Grand Prix-palkinnon.

TARINA

Eräänä pilvisenä iltana kapteeni Dolan ilmarosvosakki hyökkää pilvien lomassa lentävän ilmalaivan kimppuun. Ilmarosvot haluavat hyppysiinsä taikavoimia omaavan leijukivikristallin, jota Sheeta niminen tyttö pitää kaulallaan.Taistelun tuoksinnassa Sheeta tipahtaa ilma-aluksesta, mutta selviää hengissä leijukivikristallin ansiosta. Hän laskeutuu leijukivikristallin kannattelemana pieneen kaivoskylään. Pazu niminen orpo poika löytää Sheetan tajuttomana kaivostyöpaikaltaan ja vie hänet kotiinsa heräämään.

Seuraavana päivänä Sheeta kertoo Pazulle, että hänen perässään ovat ilmarosvot, armeija ja valtionmiehet. Pazu saa myös kuulla, että Sheetan juuret ovat kotoisin Laputa-nimisestä tarusaarelta, jonka uskotaan leijuvan koskemattomissa  korkeuksissa tälle maailmalle tuntemattoman tieteen avulla. Pazun isä oli kauan sitten saanut otettua valokuvan taivaalla lentävästä saaresta. Pazu on ainoa, joka uskoo Gulliverin retkistä tunnettuun paratiisisaareen ja on jo pitkään vannonut löytävänsä sen. Pazun ja Sheeta eivät kuitenkaan pääse kovinkaan pitkälle, kun armeijan miehet jo saavat heidät kiinni. Eversti Muskan haavena on myös löytää Laputa, mutta toisin kuin Dolan-sakki ja armeija, hän ei ole kiinnostunutkaan sen tarjoamista notkuvista aarrekasoista...

Lapset joutuvat kohtaamaan suuren kysymyksen: Jos ahne ihminen saa hallittavakseen yliluonnollisia voimia omaavan saaren, onko maailmanrauha enää turvattu? Onko Laputa sittenkin jätettävä rauhaan?Laputa- Linna taivaalla- elokuva sisältää kaikkia Miyazakille tyypillisiä elokuvapiirteitä:
  • Vahvat luonteenpiirteet omaavat päähenkilöt.
  • Roppakaupalla mitä mielikuvituksellisimpia lentolaitteita.
  • Ilmarosvoillakin on hyvät puolensa.
  • Mekaanisia härveleitä mm. tuhoamiskykyiset Laputalaiset Robotit.
  • Luonnon ja ihmisten välinen suhde.
ARVOSTELU

Laputa- Linna taivaalla on seikkailuelokuva, joka on ainoaa laatuaan. Olen samaa mieltä muidenkin kriitikoiden kanssa siitä, että elokuva on sujuvasti etenevä, helppo seurata ja jännittävä seikkailu. Yhtä tiivisjuonista elokuvaa en ole monesti nähnyt. Studio Ghiblin laatu näkyy erityisesti sekä animaatiossa, että kauniisti maalatuissa taustoissa. Elokuva osoittaa sen, että huolella piirretty, suunniteltu ja toteutettu elokuva voi tarjota yhtä paljon syvyyttä kuin mikä tahansa tietokoneella tehty animaatio.

Teto uusine ystävineen tekee cameon Laputassa

TRIVIAA

Tuulen laakson Nausicaä (1984)- elokuvasta tuttu kettuorava Teto ja hänen ystävät tekevät cameon elokuvassa.

Englanninkielisissä maissa elokuva tunnetaan nimellä Castle in the sky (suom. Linna taivaalla), koska Amerikan väestöstä on suuri osa espanjankielisiä. Espanjaksi sana laputa (la puta) tarkoittaa huoraa, joten elokuvan nimi vaihdettiin vähemmän huomiota kiinnittäväksi Espanjan ja Amerikan levitykseen. Muilla kielillä Laputa-sana on merkityksetön.

Elokuva on Studio Ghiblin ensimmäinen elokuva, vaikka paria vuotta aikaisemmin julkaistu elokuva nimeltä Tuulen laakson Nausicaä on saanut DVD ja WHS kansiinsa Studio Ghiblin logon. Tämä johtuu siitä, että Nausicaän tuotannon aikana Studio Ghibliä oltiin vasta perustamassa. Laputa oli ensimmäinen kokonaan Studio Ghiblillä valmistettu elokuva.


Elokuva on voittanut monia palkintoja Best Anime; 9th Anime Grand Prixin lisäksi kuten:

* Ofuji Award; Mainichi Movie Competition
* First Place; Pia Ten (Best Films of the Year)
* First Place; Japanese Movies; City Road
* First Place; Japanese Movies; Eiga Geijyutsu (Movie Art)
* First Place; Japanese Films Best 10; Osaka Film Festival
* Eighth Place; Japanese Films; Kinema Junpo Best 10
* Second Place; Readers' Choice; Kinema Junpo Best 10
* Special Recommendation; The Central Committee for Children's Welfare
* Special Award (to Miyazaki & Takahata); Revival of Japanese Movies


                                         LOPPUARVIO: * * * * *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti