torstai 30. syyskuuta 2010

Kiviset ja Soraset - Piirrossarjojen äiti



Syyskuun 30. päivä vuonna 1960 Hanna-Barbera -studion Kiviset ja Soraset tekivät ensiesiintymisen ABC-kanavalla jaksossa The Flintstone Flyer. Vuosina 1960-1966 tuotettu sarja on maailman ensimmäinen parhaaseen katseluaikaan esitetty piirrossarja, jonka yksittäinen tarina oli aina kestoltaan puoli tuntia. Sarja teki historiaa myös olemalla alunperin ensimmäinen ensisijaisesti aikuisille suunnattu piirrossarja. Kivisten ja Sorasten suuri suosio lapsikatsojien parissa kuitenkin johti siihen, että sarjan tuotantokausien 3-6 tarinoista tehtiin lapsikatsojille sopivampia.


Nykyaikaistetulla kivikaudella elävien Kivisten ja heidän naapuriensa Sorasten arjesta kertovan tilannekomediasarja nautti suurista katsojaluvuista sekä Pohjois-Amerikassa että sen ulkopuolella. Suosionsa ansiosta esimmäistä Kiviset ja Soraset -piirrossarjaa tuotettiin yhteensä ennennäkemättömät 166 jaksoa. Alkuperäisen sarjan päätyttyä Kiviset ja Soraset on poikinut vuosien varrella monta Spin-off -sarjaa ja muutaman elokuvan. Kaikki televisiota varten tuotetut piirrossarjat ovat velkaa olemassaolostaan nimenomaan Kivisten ja Sorasten raivaamalle polulle. Esimerkiksi huippusuosittu Simpsonit -animaatiosarja on jatkanut kiistattomasti Kivisten ja Sorasten perinnettä.


Päivitys 2020!

Kiviset ja Soraset julkaistaan juhlavuoden kunniaksi Blu-ray -kokoelmana. Warner Bros. Home Entertainmentin julkaisema kokoelma sisältää kaikki alkuperäisen sarjan tuotantokaudet ensimmäistä kertaa teräväpiirtona. 

Yabba-Dabba-Doo!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti