Coco (2017)

Coco (2017)
Pixarin Golden Globella palkittu Coco saa Suomen ensi-iltansa 16.2.2018.

tiistai 31. elokuuta 2010

Sherlock Hound - Lontoon etevin vainukoira


                        * Ohjaus: Hayao Miyazaki, Kyosuke Mikuriya
                        * Animaatio/hahmo suunnittelu: Yosifumi Kondo
                        * Musiikki: Kentaro Haneda
                        * Alkuperäinen idea: Marco Pagott
                        * Tuotanto: Tokyo Movie Shinsha ja RAI


Hayao Miyazakin ja Kyosuke Mikuriyan Sherlock Hound (suom. Sherlok Koira ) valmistettiin Japanissa vuosien 1981-1985 välillä. Se on jäänyt Miyazakin viimeisimmäksi TV-sarja työksi. Sarja sisältää monia ideoita, joita Miyazaki on hyödyntänyt myöhemmissä elokuvissaan.


Miyazaki kerkesi ohjata kuusi jaksoa Telecom animaatiostudiolla, kunnes hän joutui lopettamaan sarjan kesken Arthur Conan Doylen perijäkunnan tekemän tekijänoikeusvaatimuksen takia. Kun pitkän ajan päästä tekijänoikeus kiistat saatiin ratkaistua, Miyazaki oli jo muiden projektien saartama mm. Tuulen laakson Nausicaä kesken eikä kyennyt jatkamaan sarjaa. Lopun sarjasta ohjasi Kyosuke Mikuriya, joka oli tullut tunnetuksi  Lupin III (1977-1980) TV-sarjan yhtenä ohjaajana.

Miyazaki teki kaksi kooste-elokuvaa ohjaamistaan sarjan jaksoista. Ensimmäinen niistä näytettiin Tuulen laalson Nausicaän kanssa vuonna 1984 ja toinen Laputa: linna taivaalla kanssa vuonna 1986.

Miyazakin rouva Hudson on vahva naishahmo.
                                                 
JUONI

Perusidea on yksinkertainen. Sherlock Holmes ratkoo Tohtori Watsonin avustamana Englannissa mysteerejä ja rikoksia, joiden takana on aina (ensimmäistä jaksoa lukuunottamatta) Lontoon ilkein ja Holmesin pahin vastustaja, Professori Moriarty, ja hänen tumpelot kätyrinsä Todd ja Smiley. Sarjassa esiintyy paljon Miyazakille tyypillisiä elementtejä kuten lentolaitteita, sota-aluksia, ilmalaivoja sekä muita mitä mielikuvituksellisia härveleitä.

ARVIO

Upeasti toteutettu anime, jonka kestää katsoa toisenkin kerran. Joidenkin hahmojen ulkonäkö on erilainen riippuen ohjaajasta (erityisesti Toddin ja Smileyn). Miyazakin ohjaamat jakso, jotka ovat 3,4,5,9,10,11, kannattaa jokaisen mestarin ohjaustöistä pitävän katsoa. Sarjan ikäsuositus on noin K7. Mikyriyankin ohjaamat jaksot ovat myös kelpo kamaa mutta eivät ihan yllä Miyazakin ohjaamien jaksojen tasolle laadultaan.


Todd ja Smiley Miyazakin ohjaamassa jaksossa nimeltä 海底の財宝 (suom. Merenpohjan aarre)

TRIVIAA:

- Miyazakin ja Mikuriyan ohjaamat jaksot voi erottaa Moriartyn kätyreiden ulkonäöstä.

- Miyazakin Smiley (kuvassa oikealla) on kaita kasvoiltaan herneen vihreä ja Toddilla (kuvassa vasemmalla) on viiksikarvoja.

- Mikuriyan Smiley on kasvoiltaan haalean ruskea eikä Toddilla ole viiksiä.

- Sarja näytettiin YLE TV:ssä 1998-2000 välisenä aikana suomenkielisellä dubbauksella. Suomenkielisinä ääninä toimivat Seppo Kolehmainen, Rainer Kaunisto, Heikki Määttänen, Jarmo Koski, Ossi Ahlapuro ja Kaija Pakarinen.


                                             
                                         LOPPUARVIO: * * * * *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti