tiistai 31. elokuuta 2010

Sherlock Koira - Lontoon etevin vainukoira



                                                      * Ohjaus: Hayao Miyazaki ja Kyosuke Mikuriya
                                                      * Animaatio- ja hahmosuunnittelu: Yosifumi Kondo
                                                      * Musiikki: Kentaro Haneda
                                                      * Alkuperäinen idea: Marco Pagott
                                                      * Tuotanto: Tokyo Movie Shinsha ja RAI

Hayao Miyazakin ja Kyosuke Mikuriyan Sherlock Hound (suom. Sherlok Koira ) valmistettiin Japanissa vuosina 1981-1985. Sarja on jäänyt Miyazakin viimeiseksi TV-sarjaksi. Se sisältää monia ideoita, joita Miyazaki on hyödyntänyt myöhemmissä Studio Ghibli -elokuvissaan.


Miyazaki ehti ohjata Sherlock Koiraa kuusi jaksoa Telecom animaatiostudiolla, kunnes hän joutui lopettamaan sarjan kesken Arthur Conan Doylen perikunnan tekemän tekijänoikeusvaatimuksen takia. Kun muutaman vuoden kuluttua tekijänoikeuskiistat saatiin ratkaistua, Miyazakilla oli työstettävänään muita projekteja (Tuulen laakson Nausicaä) eikä hän siksi kyennyt jatkamaan sarjan parissa. Sarjan ohjausi loppuun Kyosuke Mikuriya, joka oli yksi maineikkaan Lupin III (1977-1980) TV-sarjan ohjaajista. Miyazaki teki kuitenkin kaksi kooste-elokuvaa ohjaamistaan Sherlock Koira -jaksoista ja ne esitettiin elokuvateattereissa hänen elokuviensa (Tuulen laalson Nausicaä ja Laputa: linna taivaalla) kanssa vuosina 1984 ja 1986.


                                                
JUONI

Perusidea sarjassa on yksinkertainen. Sherlock Holmes ratkoo Tohtori Watsonin avustamana Viktoriaanisessa Britanniassa mysteerejä ja rikoksia, joiden takana on (ensimmäistä jaksoa lukuunottamatta) Holmesin arkkivihollinen, Professori Moriarty, ja hänen tumpelot kätyrinsä Todd ja Smiley. Konnia jahtaa alinomaa Scotland Yardin tarkastaja Lestrade ja Holmesia avustaa tarvittaessa hänen kyvykäs taloudenhoitajansa rouva Hudson. Sarjassa esiintyy paljon Miyazakin ohjauksille tyypillisiä elementtejä kuten lentolaitteita, sota-aluksia, ilmalaivoja sekä kaikenlaisia mielikuvituksellisia härveleitä.


ARVIO

Sherlock Koira on kokonaisuudessaan upeasti toteutettu anime-sarja, joka on kestänyt visuaalisesti aikaa erittäin hyvin. Miyazakin ohjaamat jaksot (3,4,5,9,10 ja 11) kannattaa jokaisen mestarin ohjaustöistä pitävän katsoa. Mikuriyan ohjaamat jaksot ovat myös hyviä, mutta ne eivät ihan laadullisesti yllä Miyazakin ohjaamien jaksojen tasolle. Sarjan ikäsuositus on K7.


 
TRIVIAA:

Miyazakin ja Mikuriyan ohjaamat jaksot voi erottaa Moriartyn kätyreiden ulkonäöstä: Mikuriyan Smiley on kasvoiltaan haalean ruskea. Toddilla puolestaan ei ole viiksiä. Lisäksi puolet sarjasta esitettiin YLE TV1:llä vuosina 1998-2000 suomenkielisellä dubbauksella. Suomenkielisinä ääninä sarjassa toimivat Seppo Kolehmainen, Rainer Kaunisto, Heikki Määttänen,  Jarmo Koski, Ossi Ahlapuro ja Kaija Pakarinen.

                                             
                                                                              LOPPUARVIO: * * * * *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti